Vissersmonument

Op een hoog duin aan de Voorstraat in Egmond aan Zee vinden we het Vissersmonument. Op de gedenktsteen staan de namen vermeld van de 150 vissers die tijdens de eerste wereldoorlog op zee zijn omgekomen. Het monument herdenkt deze zwarte tijd van Egmond aan Zee als vissersdorp.

Vissersmonument Egmond aan Zee.

Foto Sjef Dirks.

Tijdens de eerste wereldoorlog was Egmond aan Zee nog een echt vissersdorp. Nederland had te maken met vluchtelingen. In het nabij gelegen Bergen bevonden zich interneringskampen voor gevluchte Belgische militairen en gedeserteerde Duitse militairen. Er vonden regelmatig uitbraken plaats en vele zwierven door de kuststrook.

Vissersmonument Egmond aan Zee.

Foto Sjef Dirks.

De scheepvaart en visserij leden het meest door de afkondiging van een beperkte duikbootoorlog in 1917. Om de doorvaart van Duitse schepen te bemoeilijken waren veel mijnen geplaatst in de Noordzee. Mede door losgeslagen mijnen werd een veilige visvangst onmogelijk. De beroepsvisserij kwam stil te liggen. Door de armoe gedreven waagden sommige vissers toch hun leven en voeren uit om vis te vangen. Talrijke schepen werden door mijnen naar de bodem gejaagd.

Vissersmonument Egmond aan Zee.

Foto Sjef Dirks.

Egmond aan Zee verliest in de periode 1914 - 1918 ruim 100 vissers. Ook na de wapenstilstand bleef het gevaarlijk op zee door de losgeslagen mijnen. In 1919 en 1920 lieten nog eens 26 vissers hun leven. Elk doodsbericht dompelde het dorp in diepe rouw.

Vissersmonument Egmond aan Zee.

Archief Sjef Dirks.

Egmond aan Zee wilde graag haar verloren vissers herdenken. Er ontstonden initiatieven, onder andere van de onderwijzers Bos en van Eenennaam, om te komen tot een monument. Dit momument moest er komen ter herdenking aan de gestorven vissers. Er waren diverse ontwerpen, maar men koos uitiendelijk voor het ontwerp van de Rotterdamse beeldhouwe Leendert Bolle. Op het vijf meter hoge bakstenen monument werden treurende vissersvrouwen afgebeeld, op de andere een trawler en logger met de tekst "het zwaar geteisterde Egmond aan zijnen zonen in vreedzamen arbeid ter zee gebleven ten gevolge van de oorlog 1914". Op afzonderlijke plaquettes staan de namen van de vissers die tijdens de oorlog op zee hun leven lieten. Op donderdag 22 juni 1922 werd het monument onthuld.