Vluchtoord Uden

Tijdens de Eerste Wereldoorlog (1914-1918) was Nederland neutraal. Ongewild werd België echter wél in deze oorlog betrokken, met als gevolg dat er in het najaar van 1914, na de val van Antwerpen, ruim één miljoen Belgen vluchtten naar Nederland.

Ingang vluchtoord Uden.

Archief Sjef Dirks.

Gelukkig konden ruim 90 % van deze vluchtelingen enkele maanden later terugkeren naar huis, zodat er begin 1915 nog ruim 100.000 Belgen in Nederland verbleven.

Westerplein vluchtoord Uden.

Archief Sjef Dirks.

Het overgrote deel kon zichzelf bedruipen, maar voor enkele tienduizenden moest vanuit de overheid een oplossing gevonden worden.

Verpleegsterswoning vluchtoord Uden.

Archief Sjef Dirks.

Er werd besloten tot het oprichten van vluchtelingenkampen in Ede, Nunspeet en Uden. Daarnaast waren er interneringskampen voor militairen en particuliere initiatieven zoals o.a. in Gouda.

Achterzijde kaart verpleegsterswoning.

Archief Sjef Dirks.

Medio februari 1915, amper twee maanden later, arriveerden de eerste vluchtelingen in het Vluchtoord Uden en het aantal bewoners groeide snel. In het vierde kwartaal van 1917 kende het Vluchtoord Uden het hoogste aantal bewoners, ruim 7.500. Vluchtoord Uden had op dat moment ruim meer bewoners dan de gemeente Uden.