Verjaardag Koning Albert I

Het Kamp van Zeist, ook wel Kamp Zeist of Kamp bij Zeist genoemd, is een militair terrein gelegen aan de rand van het Nederlandse dorp Soesterberg (provincie Utrecht). Het Kamp werd in 1804 aangelegd door Franse en Bataafse troepen, gedurende de Franse tijd. Tijdens de Eerste Wereldoorlog werden in de directe nabijheid van het Kamp ruim 12.000 gevluchte Belgische militairen geïnterneerd. Een bekende geïnterneerde was beeldend kunstenaar Rik Wouters, die schetsen en aquarellen maakte over het kamp en de bosrijke omgeving.

Sportfeesten tijdens zijn verjaardag in Zeist.

Archief Sjef Dirks.

Ook werd niet vergeten om aandacht te besteden aan de verjaardag van koning Albert I, die op 8 april zijn verjaardag vierde.

Sportfeesten tijdens zijn verjaardag in Zeist.

Archief Sjef Dirks.

Op 11 oktober 1914 was de beslissing gevallen het Belgisch leger te verzamelen achter de IJzer. Daar zou het ook slag leveren waardoor een definitief einde kwam aan de bewegingsoorlog en de loopgravenoorlog begon. Terwijl de regering in ballingschap was in Le Havre, bleef koning Albert I de gehele oorlog bij zijn soldaten in de buurt van de loopgraven. De koning verbleef op enkele kilometers van het front in een villa in De Panne. Na de oorlog richtten de oud-strijders in Nieuwpoort naast de IJzer een monument op om hem te gedenken en te eren. De koning ging de mythologie van de Belgische geschiedenis in als koning-ridder en koning-soldaat.

Sportfeesten tijdens zijn verjaardag in Zeist.

Archief Sjef Dirks.

De koning nam, in overeenstemming met het toenmalige begrip van de grondwet, daadwerkelijk het opperbevel waar over de Belgische strijdkrachten en hij nam mede de belangrijke beslissingen die tijdens de veldtocht genomen moesten worden.

Sportfeesten tijdens zijn verjaardag in Zeist.

Archief Sjef Dirks.

Een bijzonder moeilijke beslissing van historisch belang was het Belgisch Leger niet naar Frankrijk terug te trekken, maar wel naar de streek van Nieuwpoort, Veurne, Diksmuide achter de IJzer.

Na de oorlog ontving koning Albert I de Amerikaanse president Woodrow Wilson in juni 1919 op bezoek in België, het eerste bezoek van een Amerikaans president aan België in de geschiedenis.