La Voie Sacrée

La Voie Sacrée heeft nog vrijwel dezelfde route als in 1916. De 75 kilometer lange weg loopt nog steeds van Bar-le-Duc naar Verdun en werd gebruikt op initiatief van Pétain als aanvoerroute naar Verdun. Vanaf februari 1916 tot september 1916 reden de vrachtwagens af en aan in twee eindeloze rijen. Rechts naar Verdun toe, links van Verdun af. In de acht dagen tot 6 maart reden 3500 vrachtwagens 190.000 man en 23.000 ton munitie naar het slagveld.

Kilometerpaaltje Voie Sacrée.

Foto Sjef Dirks.

Pétain was een van de belangrijkste Franse legeraanvoerders in de eerste wereldoorlog, waar hij de bijnaam 'de held van Verdun' kreeg en het later tot maarschalk van Frankrijk bracht. Om de bijzondere betekenis van de weg voor Frankrijk te benadrukken werden afwijkende kilometerpaaltjes ontworpen. Parallel aan deze weg liep de Chemin de Fer Meusien, een smalspoorlijn in veldspoor aangelegd, die van groot aanvullend belang was voor de doorstroming van de Voie Sacrée.

Kilometerpaaltje Voie Sacrée.

Foto Sjef Dirks.

Aan de bovenzijde is een met lauwerkransen versierde Franse helm aangebracht. Op de sokkel staat: Voie Sacrée. De naam Voie Sacrée werd aan de weg gegeven door de Franse schrijver Maurice Barrès, die de weg deze naam gaf in een van zijn verhalen.

Kilometerpaal Érize-la-Petite.

Foto Sjef Dirks.

Het dorp Érize-la-Petite is eveneens gelegen aan de weg die loopt van Bar-le-Duc naar Verdun: La Voie Sacrée. Hier is een kilometerpaal neergezet met enorme afmetingen ter ere van het feit dat de Tour de France hier voorbij kwam in 2001.

Monument Érize-la-Petite.

Foto Sjef Dirks.

Eveneens vinden we in het Érize-la-Petite een monument met de namen van de plaatselijke militaire slachtoffers van de eerste en van de tweede wereldoorlog.

Stadhuis van Souilly.

Foto Sjef Dirks.

In het dorp Souilly, op 20 km van Verdun, komt de weg langs het stadhuis van Souilly, van waaruit Pétain en zijn staf leiding gaven aan het Franse leger van 26 februari tot 1 mei 1916.

Musée de la Voie Sacrée.

Foto Sjef Dirks.

Hier bevindt zich ook het Musée de la Voie Sacrée, waar een beeld wordt gegeven van de strijd en de gang van zaken in het hoofdkwartier van generaal Pétain.

Plateau van Moulin-Brūlé.

Foto Sjef Dirks.

In Nixéville-Blercourt is in 1967 een memorial opgericht op het plateau van Moulin-Brûlé, een eerbetoon aan alle mensen die hebben bijgedragen aan de werking van deze strategische "levensader".

Plateau van Moulin-Brūlé.

Foto Sjef Dirks.

Linker beeldhouwwerk van het memorial opgericht op het plateau van Moulin-Brûlé.

Plateau van Moulin-Brūlé.

Foto Sjef Dirks.

Rechter beeldhouwwerk van het memorial opgericht op het plateau van Moulin-Brûlé.

Plateau van Moulin-Brūlé.

Foto Sjef Dirks.

Uitzicht over de schitterende omgeving vanaf het plateau van Moulin-Brûlé.