Beaumont-Hamel site

Beaumont-Hamel lag in juni 1916 bij de Duitse frontlinie. De Britten konden het dorp op 1 juli niet veroveren, Dat gebeurde pas op 13 november aan het einde van de Slag aan de Somme. Beaumont-Hamel (Newfoundland) Memorial is een monument en herdenkingssite voor de slachtoffers uit Newfoundland, gevallen tijdens de Eerste Wereldoorlog.

Entree van het park.

Foto Sjef Dirks.

Het is gelegen bij de Franse gemeente Beaumont-Hamel in het departement Somme. De site ligt ten zuiden van het centrum van Beaumont, deels op het grondgebied van buurgemeente Auchonvillers. De site wordt onderhouden door het Canadese Department of Veterans Affairs. Het is samen met het Canadian National Vimy Memorial een van de twee Canadese National Historic Sites buiten Canada.

29th Division Memorial.

Foto Sjef Dirks.

Nabij de ingang van de site staat het 29th Division Memorial, ter herinnering aan de 29th Division waartoe het Newfoundland Regiment behoorde.

Oorspronkelijk slagveld te vinden in het park.

Foto Sjef Dirks.

Het is een unieke plek. In het Newfoundland Memorial Park vinden we nog een stuk van het oorspronkelijke slagveld welke bewaard gebleven is.

Newfoundland memorial.

Foto Sjef Dirks.

Op een rots staat als eerbetoon het bronzen beeld van een kariboe voor de vermisten. Het dier kijkt in de richting van de voormalige Duitse linie.

Gedenkplaten Newfoundland Memorial.

Foto Sjef Dirks.

Op de gedenkplaten van het monument staan de namen van de 814 Newfoundlanders die sneuvelden.

Monument 51ste Highland Divisie.

Foto Sjef Dirks.

Het beeld van een Schotse soldaat, de Gordon Highlander, met de kilt van de 51ste Highland Division. Dit ter ere van de soldaten die deze Duitse loopgraven en Beaumont-Hamel innamen op 13 november 1913. Vier en een halve maand na het begin van de aanval.