Monument van Navarin

Een paar kilometer ten noorden van Necropole Nationale de la Crouee is het Monument van Navarin, ook wel het Aux Morts des Armées de Champagne genoemd, te vinden.

Monument van Navarin.

Archief Sjef Dirks.

Het oorlogsmonument is gelegen te Sainte-Marie-à-Py, nabij het Camp de Suippes. Het monument bevindt zich aan de D977 tussen Sommepy-Tahure en Souain-Perthes-lès-Hurlus.

Monument van Navarin.

Foto Sjef Dirks.

In de streek van Suippes aan de rivier de Marne werden tijdens de Eerste Wereldoorlog hevige gevechten geleverd door het 4de Franse leger. De Eerste Slag van de Champagne in 1914, de Tweede Slag van de Champagne in 1915 en De Slag des Monts de Champagne in 1917 werden hier uitgevochten.

Monument van Navarin.

Foto Sjef Dirks.

In 1923 werd een monument opgericht ter nagedachtenis van de soldaten van deze slagen. Het monument, gebouwd in de vorm van een piramide, werd in 1924 plechtig ingehuldigd door Joseph Joffre. Het is ontworpen door Bauer & Perrin.

Monument van Navarin.

Foto Sjef Dirks.

Op de kop van het monument is een monumentale gebeeldhouwde groep gesneden uit Vosges zandsteen. Dit is het werk van de beeldhouwer Maxime Réal del Sarte. Het zijn drie soldaten. In het midden generaal Gouraud. Rechts van hem de broer van de beeldhouwer, die stierf tijdens de gevechten aan de Chemin des Dames. Aan de linker kant Quentin Roosevelt, de jongste en favoriete zoon van President Theodore Roosevelt. Hij werd neergeschoten in juli 1918. Hij diende in Frankrijk als piloot van de United States Army Air Service.

Monument van Navarin. Kapel.

Foto Sjef Dirks.

Het monument bevat zowel een kapel als een crypte. In de crypte bevinden zich de overblijfselen van de niet-geïdentificeerde soldaten. Het aantal bedraagt meer dan tienduizend en zijn van verschillende nationaliteiten.

Monument van Navarin. Crypte.

Foto Sjef Dirks.

Gouraud, die het bevel voerde in 1916 over het IVde leger in de Champagne werd later, in 1946, op diens verzoek begraven in de crypte.