Mémorial des batailles de la Marne

Het imposante monument, door de inwoners van de plaats Dormans ook wel 'la Chapelle' genoemd is gebouwd in 1921. De plek die werd aangewezen door maarschalk Foch, en werd gebouwd om de twee slagen bij de Marne te herdenken. Men herdenkt met dit monument alle soldaten die zijn omgekomen tijdens de Eerste Wereldoorlog.

Mémorial des batailles de la Marne.

Archief Sjef Dirks.

Het monument steekt 52 meter uit boven de Marne vallei.
Het ligt midden in een park van 25 ha. In 1919 was er een comité opgericht onder leiding van Madame de la Rochefoucauld, de hertogin van Estissac, Monseigneur Tissier, de bisschop van Châlons en maarschalk Foch. Dit comité zorgde ervoor dat dit monument gebouwd kon worden.

Mémorial des batailles de la Marne.

Foto Sjef Dirks.

De eerste Slag bij de Marne vond plaats van 5 tot 12 september 1914. Het was een gevecht met zware verliezen, zowel aan de Duitse als aan de Franse zijde.
Generaal Joffre begon op 6 september een tegenaanval en uiteindelijk wonnen de geallieerden de slag. Na het winnen van de slag, noemde generaal Joffre deze slag de ‘Eerste Slag bij de Marne’. Tijdens de eerste Slag bij de Marne lukte het de geallieerden om een nederlaag te voorkomen. Maar het conflict liep voor bijna 4 jaar vast in de loopgraven.

Achterzijde Mémorial des batailles de la Marne.

Foto Sjef Dirks.

In 1918 begonnen de Duitse troepen met een serie aanvallen omdat zij, dankzij het beeindigen van de oorlog met Rusland, in de meerderheid waren. De Franse troepen werden daardoor overvallen en trokken zich terug.
Uiteindelijk hield men stand en werden de Duitse troepen gedwongen om hun veroverde gebied bij de Marne weer te verlaten. Op 20 juli werd Dormans heroverd door de Franse troepen, het gehele dorp was veranderd in een puinhoop.
Deze slag zou de geschiedenis ingaan als de 'Tweede Slag bij de Marne'.

Mémorial des batailles de la Marne.

Foto Sjef Dirks.

Het monument is geïnspireerd op de romaanse en gotische stijl. De geweldige architectuur van dit gebouw roept het idee op van een middeleeuwse vestingmuur met een weergang en kantelen. Dankzij de keuze van een plek op een helling van de Marne-vallei met een prachtig uitzicht over de vallei waar de gevechten plaatsvonden, kon er een crypte onder het gebouw worden gemaakt.

Mémorial des batailles de la Marne.

Foto Sjef Dirks.

In werkelijkhied gaat het om twee kapellen die boven elkaar liggen. De crypte wordt verlicht door een glas-in-loodraam waarop Sint Michaël te zien is die de draak verslaat. De crypte is gemaakt van blokken natuursteen die uit de steengroeves in de departementen Meuse en Nord zijn gehaald. Met rode letters op het witte steen zijn de namen van de soldaten gegraveerd die zijn gestorven voor Frankrijk.

Dodenlantaarn (lanterne des morts).

Foto Sjef Dirks.

Via 52 treden komt u op het uitzichtterras en het hoger gelegen deel van het monument, waar we de Dodenlantaarn (lanterne des morts) vinden. Dit is een opengewerkte pijler die verwijst naar de dodenlantaarns op middeleeuwse begraafplaatsen.

Toegang tot de grafkamer.

Foto Sjef Dirks.

Binnen in de grafkamer liggen in 130 kisten de resten van 1500 soldaten, waarvan er slechts 11 geïdentificeerd konden worden. Sinds 1993 wordt er ieder jaar op 11 november een officiële ceremonie gehouden op de begraafplaats waarbij een officier namens de President van de Republiek een bloemstuk legt ter ere van de slachtoffers uit de Eerste Wereldoorlog.

Galerij Mémorial des batailles de la Marne.

Foto Sjef Dirks.

De galerij verbindt het ossuarium met de kapel. Het is een overdekte galerij die lijkt op een moderne kloostergang. In steen gegraveerd aan de ene kant medaillonportretten van de maarschalken Joffre en Foch, de twee overwinnaars van de slagen bij de Marne en aan de andere kant de namen van de legerkorpsen en divisies die betrokken waren bij de twee overwinningen aan de Marne.