V.C. Corner Australian Cemetery

V.C. Corner Australian Cemetery wordt in 1918 aangelegd in de buurt van het Australian Memorial Park. In twee massagraven met ieder een eigen kruis liggen de overblijfselen van 410 Australische gesneuvelden. Deze niet-geïdentificeerde soldaten zijn gesneuveld tijdens de Slag bij Fromelles op 19 juli 1916.
Op de achtergrond staat een herdenkingsmonument met de namen van 1.208 vermiste Australische militairen die tijdens deze aanval sneuvelden.

V.C. Corner Australian Cemetery.

Foto Sjef Dirks.

In de Eerste Wereldoorlog lag Fromelles aan het front. Tijdens de Slag bij Fromelles vielen op 19 en 20 juli 1916 een Australische en een Engelse divisie de Duitse posities aan. Men stootte echter op een zware Duitse verdediging en men leed zware verliezen. Dit was de eerste grote actie waarbij Australische troepen werden ingezet. De slag eiste een zware tol, vooral voor Australië.

Standbeeld V.C. Corner Australian Cemetary.

Foto Sjef Dirks.

Het standbeeld in het Australian Memorial Park geeft de gebeurtenissen weer, net na de Slag bij Fromelles. Op de resten van een Duitse bunker draagt de Australische sergeant Simon Fraser een tijdens het offensief gewond geraakte kameraad op zijn schouder. Ondanks het nadrukkelijke verbod verlaten Fraser en een paar andere soldaten de loopgraven om hun kameraden te hulp te schieten die vanuit het niemandsland om hulp smeken.