Memorial to the missing, Thiepval

Memorial to the missing, ook wel het Thiepval Memorial genoemd, is een oorlogsmonument gelegen nabij het Franse dorp Thiepval in het departement Somme. Het staat een paar honderd meter ten zuiden van het dorpscentrum van Thiepval, op het grondgebied van buurgemeente Authuille.

Memorial to the missing, Thiepval.

Foto Sjef Dirks.

Het is een 45 meter hoge boog en herdenkt 72.191 vermiste Britse en Zuid-Afrikaanse soldaten. Het is het grootste Britse oorlogsmonument ter wereld. De boog maakt deel uit van de Frans-Britse oorlogsbegraafplaats die door de Commonwealth War Graves Commission is geregistreerd onder de naam Thiepval Anglo-French Cemetery. Het monument werd ontworpen door Sir Edwin Lutyens en opgetrokken in de periode 1928 - 1932.

Memorial to the missing, Thiepval.

Foto Sjef Dirks.

De heuvel bij Thiepval wordt eind 1914 ingenomen door het 180ste infanterieregiment uit Württemberg. Rond het kasteel worden loopgraven aangelegd en kleine forten gebouwd. De aanwezige kelders worden verder uitgebouwd met tunnels en verbonden met veldschansen ook wel redoutes genoemd. De Leizig- en de Schwabenredoute en ook de Zollernredoute vormen de sleutel van het Duitse defensiesysteem. Elke redoute kan zich apart verdedigen maar ook steun krijgen van de andere.

Franse en Britse begraafplaats.

Foto Sjef Dirks.

De Fransen leveren enkele gevechten bij deze heuvelrug, maar het zijn de Britten die hier de grootste verliezen moeten incasseren. De Britten trekken in golven naar de top van de heuvel maar worden zwaar beschoten door Duitse machinegeweren. Er vallen heel veel Britse slachtoffers.

Franse begraafplaats.

Foto Sjef Dirks.

De 32ste divisie wordt ook onder vuur genomen vanaf andere hoogten in de omgeving en vanuit de ruïnes van het dorp. En ook zij lijden zware verliezen. Er volgen nog meer aanvallen op de heuvel van Thiepval. Op 26 september 1916 wordt de heuvel uiteindelijk veroverd door de 18de divisie.

Memorial to the missing, Thiepval.

Foto Sjef Dirks.

Het monument van Thiepval werd in 1932 ingewijd in aanwezigheid van de prins van Wales en van president Lebrun. De piramidevorm met de bogen symboliseert het opstijgen naar de hemel van de vermisten van de Somme. Oorspronkelijk stonden op het monument 73.412 namen. Tegenwoordig is de lijst van vermisten door het terugvinden van slachtoffers teruggebracht tot zo'n 72.000 namen.

Memorial to the missing, Thiepval.

Foto Sjef Dirks.

De namen van de vermisten staan rond de 16 pilaren die de basis van het monument vormen. Ze zijn alfabetisch gerangschikt per regiment en per graad. Achter het monument bevinden zich twee militairen begraafplaatsen. Een Franse en een Britse begraafplaats.