London cemetery and extension

London Cemetery and Extension is gelegen in de Franse gemeente Longueval in het departement Somme. De begraafplaats heeft een rechthoekig grondplan en is omgeven door een haag. De begraafplaats werd oorspronkelijk ontworpen door Herbert Baker maar na de Tweede Wereldoorlog, na het bijzetten van gesneuvelden uit die oorlog, werd ze gedeeltelijk opnieuw aangelegd door Austin Blomfield.

London Cemetery and Extension.

Foto Sjef Dirks.

Het Cross of Sacrifice staat in het midden achteraan op het terrein, op de scheidingslijn tussen de perken met de graven van beide wereldoorlogen. De Stone of Remembrance staat vooraan direct achter het toegangsgebouw.

London Cemetery and Extension.

Foto Sjef Dirks.

Er liggen 4038 doden begraven. Hiervan behoren er 3873 uit de Eerste Wereldoorlog en 165 uit de Tweede Wereldoorlog. Er zijn 3129 doden die niet meer geïdentificeerd konden worden. Het is de derde grootste begraafplaats in het departement Somme.

London Cemetery and Extension.

Foto Sjef Dirks.

Tijdens de Slag aan de Somme werd voor de verovering van het nabijgelegen bos, dat men High Wood noemde, hevig gevochten. Op 15 september 1916 werd het door de 47th London Division veroverd. In april 1918 werd het echter door de Duitsers gedurende hun lenteoffensief heroverd maar in augustus kwam het terug in Engelse handen.
De oorspronkelijke begraafplaats werd door de 47th (London) Division aangelegd toen ze in september 1916 hun gesneuvelden in een grote granaattrechter begroeven.

London Cemetery and Extension.

Foto Sjef Dirks.

Bij de wapenstilstand waren er 101 doden begraven en dit oorspronkelijk deel, de eigenlijke London Cemetery is nog bewaard tussen de toegang en het schuilgebouw van de begraafplaats. Hier worden 78 slachtoffers herdacht met een Special Memorial omdat men de juiste locatie van hun graven niet meer kon achterhalen.
Na de oorlog kwam er een forse uitbreiding door de toevoeging van geïsoleerde graven uit de omliggende slagvelden, wat als de Extension wordt aangeduid.

London Cemetery and Extension.

Foto Sjef Dirks.

In 1946 werden opnieuw gesneuvelden begraven die verzameld werden vanuit Franse begraafplaatsen, kleine gemeentelijke begraafplaatsen, kerkhoven en geïsoleerde graven uit de omgeving. De meerderheid sneuvelde aan het begin van de Tweede Wereldoorlog en in augustus of september 1944 toen de geallieerde troepen aan hun opmars in Europa begonnen. Deze graven werden rondom het Cross of Sacrifice aangelegd.
Onder de geïdentificeerde doden zijn er 700 Engelsen, 58 Canadezen, 103 Australiërs, 30 Nieuw-Zeelanders, 12 Zuid-Afrikanen, 2 Indiërs, 2 Duitsers en 2 Fransen.