Fort van Seclin

Militair ingenieur en generaal Séré de Rivières begint in 1874 aan de bouw van 400 forten tussen Nice en Duinkerken. Deze nieuwe verdedigingslinie moet eventuele aanvalsplannen van het Duitse leger tegen Frankrijk de kop indrukken. Dit na de nederlaag van Frankrijk in het Frans-Duitse conflict van 1870-1871.
Het fort van Seclin is een van de verdedigingswerken van de ring van Lille, die uit zes forten, dertien tussenwerken en twee batterijen bestaat. Deze 21 verdedigingswerken omringen de stad en de citadel en vormen met de ring van Maubeuge een essentieel onderdeel van het door Séré de Rivières uitgedachte systeem ter verdediging van de Frans-Belgische grens.

Fort van Seclin.

Foto Sjef Dirks.

In tegenstelling tot Maubeuge, waar het beleg twee weken duurde, wordt naar de verdedigingsring rond Lille nog niet eens gekeken tijdens de invasie van het Duitse leger in 1914. Het Franse leger weigert een stad met verouderde en sinds 1910 afgekeurde verdedigingswerken te verdedigen. De provinciehoofdstad Lille wordt op 1 augustus 1914 uitgeroepen tot ‘open stad’ waar zowel de Franse als de Duitse soldaten in en uit lopen zonder enige vorm van strijd.

Fort van Seclin.

Foto Sjef Dirks.

Pas op 3 oktober 1914, als de twee naties zich toeleggen op de ‘race naar de zee’, besluiten de Fransen om Lille te verdedigen met als doel de vijand van koers te doen veranderen. Zware bombardementen volgen, vooral in de stationswijk. De stad geeft zich op 13 oktober over. De onaangetaste forten, waaronder het fort van Seclin, worden door de Duitsers gebruikt als munitiedepots en kazernes.

Fort van Seclin.

Foto Sjef Dirks.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog krijgt het fort van Seclin dezelfde bestemming als de Citadel van Arras en het fort van Bondues: een executieplaats voor verzetsstrijders.
Na de afkeuring van het fort wordt het in 1996 door de familie Boniface opgekocht. Zij leggen zich sindsdien toe op de restauratie. In het fort is een artilleriemuseum ondergebracht met een groot aantal Duitse, Britse en Franse artilleriestukken.