Duitse begraafplaats la Maison Blanche

Ook de Duitsers leden in de regio: Arras - Vimy – Lens, enorme verliezen. Iets ten zuiden van Neuville-Saint-Vaast liggen zij begraven op het Deutscher Soldatenfriedhof "la Maison Blanche". Er rusten 44.833 Duitse soldaten die sneuvelden in de Eerste Wereldoorlog. La Maison Blanche is hiermee de grootste Duitse begraafplaats in Frankrijk.

Duitse begraafplaats la Maison Blanche.

Foto Sjef Dirks.

Neuville-Saint-Vaast bevond zich tijdens de oorlog aan het Westfront. Hier vielen veel slachtoffers bij de veldslagen om Artesië van augustus 1914 tot eind 1915 en de slagen om Arras van 1917 en 1918. Pas na de oorlog werd de verzamelbegraafplaats aangelegd door de Franse militaire overheid.
Men bracht van 1919 tot 1923 Duitse veldgraven en graven uit kleinere ontruimde militaire begraafplaatsen naar hier. Ook toen de slagvelden werden ontruimd en opnieuw in cultuur werden gebracht werden nog veel stoffelijke resten gevonden.

Duitse begraafplaats la Maison Blanche.

Foto Sjef Dirks.

Ook later in de eeuw werden nog vele gesneuvelden terugvonden, zoals bij de aanleg van de snelweg A26, en hier bijgezet. De meeste onbekende gesneuvelden werden begraven op het Deutscher Soldatenfriedhof Saint-Laurent-Blangy, zo'n vijf kilometer naar het zuidoosten.

Duitse begraafplaats la Maison Blanche.

Foto Sjef Dirks.

Er zijn 36.793 individuele graven van gesneuvelden, waarvan er 615 onbekend bleven. 8.040 gesneuvelden rusten in een massagraf (onder hen zijn er 792 niet geïdentificeerde). Het is een begraafplaats van de Volksbund Deutsche Kriegsgräberfürsorge.

Duits gedenkmonument “Ich hatt’ einen Kameraden” .

Foto Sjef Dirks.

Toen een andere begraafplaats in Boiry-Sainte-Rictrude werd opgeheven, werd een Duits gedenkmonument van daar naar Neuville-Saint-Vaast overgebracht. In het centrum van het terrein van acht hectare, herinnert het monument in steen de woorden geschreven door de Duitse dichter Ludwig Uhland: “Ich hatt’ einen Kameraden” (ik had een kameraad).

Duitse begraafplaats la Maison Blanche.

Foto Sjef Dirks.

In de loop van de eeuw werd de begraafplaats verder ingericht en in de jaren 70 werd de kruisjes vervangen door metalen grafkruisen, met uitzonderlijk van de 129 Joodse graven, die een gedenksteen met Hebreeuwse opschriften hebben.