Canadian National Vimy site

De herdenkingssite Vimy is een bewaard slagveld uit de Slag van Vimy. De heuvelrug van Vimy is een helling aan de westkant van de vlakte van Dowaai, zo'n acht kilometer ten noorden van Arras. In oktober 1914 was de heuvelrug al in Duitse handen gevallen.

Herdenkingssite Vimy.

Foto Sjef Dirks.

Het 10de Franse Leger probeerde bij de Tweede Slag om Artois in mei 1915 de Duitsers uit de streek te verdrijven door hun posities op de heuvelrug van Vimy en de heuvel van Notre-Dame-de-Lorette aan te vallen. De Franse 1ste Marokkaanse Divisie kon de hoogte even veroveren, maar kon deze niet vasthouden door gebrek aan versterkingen.

Gedenkteken Franse Marokkaanse Divisie.

Foto Sjef Dirks.

In september 1915 deden de Fransen bij de Derde Slag om Artois opnieuw een poging, maar zonder succes. Er vielen bij de Fransen zo'n 150.000 doden en gewonden.

Herdenkingssite Vimy.

Foto Sjef Dirks.

In februari 1916 loste het Britse 17de legerkorps de Fransen in de sector af. Op 21 mei 1916 viel de Duitse infanterie de Britse linies over zo'n twee kilometer front aan om hen terug te dringen van hun posities aan de voet van de heuvelrug. De Duitsers namen verschillende Britse tunnels en mijnkraters in, voor ze hun opmars staakten en zich ingroeven. Een Britse tegenaanval op 22 mei bracht geen verandering.

Herdenkingssite Vimy.

Foto Sjef Dirks.

In oktober 1916 loste het Canadese Korps het Britse 4de Korps af. In april 1917 werd een grootschalige Canadese aanval uitgevoerd, de slag om Vimy, bekend als de "Battle of Vimy Ridge". De Canadese soldaten werden ondersteund door Britse divisies. De aanval begon om 5.30 uur op paasmaandag 9 april 1917. De Duitsers werden teruggedrongen en de eerste stellingen werden de eerste dag al veroverd. De aanval werd verder gezet op 10 april en de meeste Duitse posities op de heuvelrug werden veroverd.

Herdenkingssite Vimy.

Foto Sjef Dirks.

In de nacht van 12 april hadden de Canadezen de heuvelrug van Vimy stevig in handen. Aan Canadese zijde waren 10.602 slachtoffers gevallen, 3.598 doden en 7.004 gewonden.

Herdenkingssite Vimy.

Foto Sjef Dirks.

Van de tunnels en loopgraven is een deel bewaard gebleven.


Ansichtkaarten van de Canadian National Vimy site.

Archief Sjef Dirks.