Canadian National Vimy Memorial

Het Canadian National Vimy Memorial is een oorlogsmonument ter nagedachtenis van gevallen Canadese soldaten tijdens de Eerste Wereldoorlog. In totaal hebben meer dan 60.000 Canadezen het leven gelaten in deze oorlog. Het monument staat in de Franse gemeente Givenchy-en-Gohelle op de heuvelrug van Vimy. De omliggende herdenkingssite is een bewaard slagveld uit de Slag van Vimy. Het monument werd ontworpen door Walter Seymour Allward en in 1936 ingewijd. Het wordt onderhouden door de Veterans Affairs Canada.

Canadian National Vimy Memorial.

Foto Sjef Dirks.

Het Vimy Memorial staat op het hoogste punt van de heuvelrug. De voorste muur is ruim 7 meter hoog en stelt een ondoordringbare verdedigingsmuur voor.
Centraal op het voetstuk van het monument staan twee pylonen, zo'n 30 meter hoog. De ene draagt het esdoornblad van Canada, de ander de Fleur-de-Lys van Frankrijk.

Pylonen met figuren.

Foto Sjef Dirks.

Aan beide uiteinden van de muur bevindt zich aan de voet van de trappen een figuur, aan het zuidelijk einde de Breaking of the Sword, aan het noordelijk einde de Sympathy of the Canadians for the Helpless.

Beeldengroep Vimy memorial.

Foto Sjef Dirks.

Bovenop de pylonen bevinden zich een aantal figuren. De voornaamste zijn Justice en Peace, met daaronder Hope, Charity, Honour en Faith aan de oostzijde en Truth en Knowledge aan de westzijde. Beneden tussen de twee pylonen bevindt zich de Spirit of Sacrifice.

Beeldengroep Vimy memorial.

Foto Sjef Dirks.

Centraal staat bovenop de muur een beeld van een vrouw gehuld in een mantel, neerkijkend met gebogen hoofd. Beneden haar staat op de grond een sarcofaag met een brodiehelm en een zwaard.

Trap en muur met namen van gesneuvelden.

Foto Sjef Dirks.

Op de buitenmuur van het monument zijn 11.285 namen ingeschreven van Canadezen die sneuvelden in Frankrijk, maar wiens graf onbekend is.