Soissons

Abdijkerk St-Jean-des-Vignes, Boissons.

Het Duitse leger opende in maart 1918 grote offensieven om de oorlog aan het Westelijk Front daadwerkelijk te gaan winnen. De oorlog aan het oostfront was gewonnenen en troepen werden naar het westen verplaatst. Twee offensieven gericht tegen de Engelsen in maart en april 1918, hadden grote uitstulpingen gecreëerd in het Engelse front richting Amiens en rond Armentières. Als gevolg van de Duitse offensieven stonden de Engelsen en Fransen onder een gezamenlijk commando met de Franse generaal Foch als opperbevelhebber.
Op 27 mei 1918 lanceerde Ludendorff zijn derde offensief, met de codenaam Blücher, gericht tegen de Fransen aan de Chemin des Dames tussen de steden Reims en Soissons. Het offensief startte met een zwaar bombardement uit 4000 Duitse kanonnen. Granaten met gifgas en hoogexplosieven werden in grote hoeveelheden op de Franse frontlijn afgevuurd.
Het Duitse 1ste leger van generaal Von Below en het Duitse 7de leger van generaal Von Böhn openden vervolgens de infanterieaanval met 15 divisies. Het Franse 6de leger van generaal Duchêne, gevormd uit 10 infanteriedivisies en een cavaleriekorps, werd verrast en compleet overlopen.

In het voorjaar van 1918 namen Amerikaanse troepen deel aan de strijd aan het Westelijk Front. Hoewel de Amerikaanse bijdrage in de strijd nog beperkt was, hadden de troepen in juni 1918 aangetoond dat ze het op konden nemen tegen de ervaren en geharde Duitse troepen.

Ondanks de Duitse terreinwinst na de start van de aanval op 27 mei 1918 was weer een uitstulping in de frontlijn geschapen, waarin de troepen door vernietiging van wegen en spoorlijnen moeilijk te bevoorraden waren. En zolang de geallieerden nog reservetroepen beschikbaar hadden en niet in al te grote paniek raakten kon de Duitse aanval weer afgeslagen worden. Er was strategisch gezien weer weinig bereikt toen op 4 juni de Duitse aanval stil viel. Ludendorff besloot de saillant verder uit te breiden door operatie Gneisenau te beginnen. Het Duitse 18de leger van generaal Von Hutier veroverde in de periode van 9 tot 14 juni ten westen van Soissons in de vallei van de rivier de Matz weer een tiental kilometers terrein, maar ook dat bracht de eindoverwinning niet naderbij. Door een louter Franse tegenaanval werd het offensief gestopt. De Duitsers hadden een maand nodig om zich te reorganiseren voordat ze de strijd hervatten op 15 juli. Het op die datum gelanceerde laatste Duitse offensief in 1918 zou doorslaggevend worden voor de oorlog.

Ansichtkaarten die tonen hoe Soissons door de Duitsers verwoest werd.

Archief Sjef Dirks.

Soissons krijgt zwaar te leiden onder de Duitse bombardementen.