Kasteel van Fère

Het kasteel van Fère werd gebouwd in de vroege 13de eeuw door Robert I van Dreux, kleinzoon van Lodewijk VI de Dikke, koning van Frankrijk. In 1528 werd het kasteel voor zijn huwelijk geschonken door Frans I, aan Anne de Montmorency (1493-1567). Die verandert het domein en bouwt een monumentale brug met een renaissance galery. De kroon confisqueerde het geheel na de doodstraf van Hendrik II van Montmorency en gaf het kort daarna aan Charlotte Margaretha van Montmorency en haar man Hendrik II van Bourbon-Condé. In 1779 wordt het kasteel gedeeltelijk vernietigd en de materialen en meubelen verkocht door Lodewijk Filips I van Orléans. Zijn schuldeisers bemachtigden de rest en verkochten het per opbod in 1793 te Parijs.

De toegangsbrug van het kasteel van Fère.

Foto Sjef Dirks.

Bij het kasteel bevindt zich ook het graf van Raymond de la Tramerie, de eigenaaar van het kasteel van 1971 tot 1984. Die schonk het kasteel aan de departementsraad. De prachtige galerijbrug verzacht het krijgshaftige voorkomen van de burcht.

De galerijbrug van het kasteel van Fère.

Foto Sjef Dirks.

De brug rust op vijf rondbogen en was alleen toegankelijk voor voetgangers. De siergalerij boven op de burg werd gedeeltelijk afgebroken. Een poort tussen twee kleine torens komt uit op de voormalige binnenplaats. Enkele grafitti herinneren aan het verblijf van de Amerikaanse Doughboys in 1918. De ruïnes van het kasteel van Fère bestaan uit zeven zorgvuldig gemetselde ronde torens.

De ruÔnes van het kasteel van Fère.

Foto Sjef Dirks.