Daarna

Op 11 november 1918, kwam er een einde aan deze oorlog. Om 5 uur 's ochtends werd de wapenstilstand getekend door de Franse maarschalk Foch en een Duitse delegatie, maar de wapenstilstand ging pas in om 11 uur. Gedurende deze laatste zes uur vielen nog vele slachtoffers, terwijl de overgave al ondertekend was.
In 1919 volgde het Verdrag van Versailles. De wereldkaart werd ten gunste van de overwinnaars hier en daar fors aangepast. Duitsland werd geconfronteerd met het betalen van enorme schadevergoedingen. De aanzet tot de Tweede Wereldoorlog was een feit.

Ansichtkaarten van de parade van Koning Albert 1 met de geallieerde troepen door Brussel op 22 november 1918.

Koninklijke familie op weg naar het parlement.

Archief Sjef Dirks.

De koninklijke familie.

Archief Sjef Dirks.

De kop van de stoet.

Archief Sjef Dirks.

De highlanders.

Archief Sjef Dirks.

Amerikaanse troepen.

Archief Sjef Dirks.

Franse infanterie.

Archief Sjef Dirks.

Belgische troepen.

Archief Sjef Dirks.

Belgische artillerie.

Archief Sjef Dirks.

Franse troepen.

Archief Sjef Dirks.

Belgische artillerie.

Archief Sjef Dirks.

België en Frankrijk verliezen veel van hun rijkdom door deze oorlog. Na de oorlog komen veel vluchtelingen weer terug. Andere blijven in het gastland om daar een toekomst op te bouwen. In de frontstreek van België en Frankrijk zijn talloze dorpen en steden verwoest. Noodwoningen en houten barakken moeten de eerste opvang mogelijk maken. Puin wordt geruimd en men gaat beginnen aan de wederopbouw.
Het gigantische slagveld moet schoongemaakt worden. Het ligt bezaaid met levensgevaarlijk oorlogstuig. Veel overgekomen Chinese gastarbeiders worden voor deze klussen ingezet en worden belast met het onklaar maken van munitie. Ook bergen zij de lijken die gevonden worden bij het schoonmaken van de velden. Loopgraven, kraters en versterkingen worden aangepakt. De lijken van de gesneuvelde soldaten worden naar definitieve begraafplaatsen overgebracht.
Nog elke dag wordt er munitie gevonden. Helaas komen er nog steeds mensen om die door het ontploffende wapentuig geraakt worden. Het duurt nog generaties voordat al het wapentuig definitief uit de bodem verdwenen is.

Memorial York Road, Kemmel. BelgiŽ.

Foto Sjef Dirks

Gelukkig kunnen we een eeuw na het losbarsten van deze oorlog weer genieten van het landschap wat weer hersteld is. De vele oorlogskerkhoven, monumenten, gedenktekens en sites zullen de herinneringen aan deze gruwelijke oorlog niet doen vergeten.