Vredesmolen

Op 20 oktober 1914 vluchtten de meeste Klerkenaars massaal voor het oorlogsgeweld richting de IJzer. De volgende dag was hun dorp bezet.
In de volgende dagen werd Klerken veelvuldig het doelwit van artilleriebombardementen. Geen enkel huis bleef onbeschadigd. Kerk en pastorij werden herleid tot ruïnes.

Vredesmolen.

Foto Sjef Dirks.

De Duitsers laten Klerken in november 1914 ontruimen. De molen is na enkele beschietingen vrij intact gebleven. De Vredesmolen bleef in werking als graanmolen, tot bij het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog. De molen staat op een hoogte van 43 meter en wordt door de Duitsers als uitkijkpost ingericht. De molen brandde in 1917 echter uit, naar verluidt ten gevolge van een ongelukje bij het bakken van frieten. De Duitsers dienden een nieuwe trap in de molen te timmeren.

Binnenzijde Vredesmolen.

Foto Sjef Dirks.

Op 28 september 1918 heeft de ultieme aanval op Klerken en de molen plaats. De Duitsers in de molen houden stand. De volgende morgen zijn ze echter verdwenen. De aanval bij Klerken heeft aan 554 Belgische soldaten het leven gekost.

De Vredesmolen biedt mooie uitzichten.

Foto Sjef Dirks.

De molen is een mooi voorbeeld van een molenruïne en werd op 1 april 1999 een beschermd monument. Op dezelfde datum kreeg hij ook zijn officiële naam "Vredesmolen". Het monument wordt in 2013 herstelt. De molenromp wordt versterkt.

Prachtig panorama vanaf de top van de molen.

Foto Sjef Dirks.

Op het uitkijkplatform dat via een stalen wenteltrap is te bereiken, kan men genieten van een prachtig uitzicht.

Vredesmolen, Molenweg, Klerken.