Sint-Sixtusabdij

Westvleteren bleef tot oktober 1914 van oorlogsgeweld gespaard. Op 16 en 17 oktober arriveerden Franse eenheden in het dorp. Ze namen hun intrek in huizen, schuren, stallingen en ook in de kerk en de scholen. Hetzelfde gebeurde in en rond de Sint-Sixtusabdij. Deze Fransen verdedigden de frontzone van Noordschote tot Steenstrate. De Fransen begroeven hun doden zowel op het burgerlijke kerkhof (nu het Franse ereperk) als op een veld in de Sint-Maartensstraat (nu Belgische militaire begraafplaats).

Sint-Sixtusabdij

Foto Sjef Dirks.

In de winter van 1914 na de slag aan de IJzer, werd het Belgische leger gereorganiseerd en uitgebreid met rekruten en vrijwilligers. Daardoor kon het zijn frontzone vergroten. Het loste in 1915 de Fransen af tussen Drie Grachten en Steenstrate. Zo werd Westvleteren dorp een rustkantonnement ('demi-repos' in legerjargon) van het Belgische leger.

Sint-Sixtusabdij

Foto Sjef Dirks.

Vanaf toen was de situatie op Westvleterendorp en rond de Sint-Sixtusabdij verschillend. Het dorp werd Belgisch, maar de abdij bleef Frans tot juni 1915, toen de Fransen door de Britten werden afgelost. Pas in de zomer van 1918, ter voorbereiding van het eindoffensief, werden zowel dorp als abdij Belgische kampementen. Gedurende de hele wereldoorlog huisden in en rond de abdij vele vluchtelingen. Tegen het einde van de oorlog kampeerden ongeveer 400.000 geallieerde soldaten in de nabijheid.

Sint-Sixtusabdij

Foto Sjef Dirks.

De abdy geeft de mogelijkheid om trappist bier te bestellen en af te halen, onder de naam Trappist Westvleteren
Deze is gebrouwen met natuurlijke grondstoffen. De soorten die men heeft: TWblond, TW8, TW12. Respectievelijk: 5,8%vol, 8%vol, 10,2%vol.
De benaming ‘Trappistenbier’ is juridisch beschermd en mag alleen gebruikt worden voor bier gebrouwen door Trappistenmonniken in hun klooster. Van alle Belgische bieren zijn er maar zes die de naam Trappist mogen dragen: Achel, Chimay, Orval, Rochefort, Westmalle en Westvleteren. Enkel deze zes bieren worden gebrouwen binnen de muren van een trappistenabdij.

Sint-Sixtusabdij, Donkerstraat 12, Vleteren (West-Vlaanderen).