Poperinghe new military cemetary

Poperinghe New Military Cemetery is gelegen in de Belgische stad Poperinge. De begraafplaats ligt 1200 m ten zuidoosten van de Grote Markt langs de Deken De Bolaan. Ze heeft een trapeziumvormig grondplan en bestaat uit een Engels en een Frans gedeelte. Het Engelse gedeelte werd ontworpen door Reginald Blomfield en Noël Rew.

Poperinghe New Military Cemetery.

Foto Sjef Dirks.

Aan de ingang staat centraal het Cross of Sacrifice en de Stone of Remembrance staat in het midden tegen de zuidoostelijke muur.
Er liggen 951 doden begraven (Engels en Frans gedeelte samen).

Poperinghe New Military Cemetery.

Foto Sjef Dirks.

Poperinge was door zijn grootte en ligging een belangrijk centrum voor de Engelse en Franse troepen. Ondanks dat de stad dicht bij Ieper en het front lag was het er toch relatief veilig. Het was een plek met goede logistieke infrastructuur waar vele sociale en militaire activiteiten plaatsvonden. Er waren ook veldhospitalen gevestigd waar de talrijke slachtoffers uit de Tweede en de Derde Slag om Ieper verpleegd werden.

Poperinghe New Military Cemetery.

Foto Sjef Dirks.

De begraafplaats werd door de Franse troepen vanaf 27 april 1915 in gebruik genomen nadat de gemeentelijke begraafplaats Poperinge Communal Cemetery en de Poperinghe Old Military Cemetery werden gesloten. Vanaf juli 1915 werd ze ook door de Engelsen gebruikt. De meeste doden werden bijgezet in 1915, maar ook in 1917 als gevolg van de gevechten tijdens de Derde Slag om Ieper. Tussen april en mei 1918, tijdens het Duitse lenteoffensief, werden nog 239 slachtoffers begraven. Daarna werd de begraafplaats gesloten.

Poperinghe New Military Cemetery.

Foto Sjef Dirks.

Op het Engelse gedeelte liggen nu 599 Engelsen (waaronder 3 niet geïdentificeerde), 20 Australiërs, 55 Canadezen, 3 Nieuw-Zeelanders en 1 Duitser begraven. Er ligt ook 1 Sikh die bij het Chinese Labour Corps was tewerkgesteld.
Op het Franse gedeelte liggen 273 Franse militairen (waaronder 11 Noord-Afrikanen) en 2 Belgische religieuzen.