Locre No.10 cemetery

Locre No. 10 Cemetery ligt in het Belgische dorp Loker, een deelgemeente van Heuvelland. Deze kleine L-vormige begraafplaats werd ontworpen door William Cowlishaw. Het terrein heeft een oppervlakte van 730 m2 en is omgeven door een natuurstenen muur.

Locre No. 10 Cemetery.

Foto Sjef Dirks.

Het Cross of Sacrifice staat recht tegenover de ingang, op een sokkel dat ingebouwd is in de westelijke omheiningsmuur. De begraafplaats bestaat uit een Engels en een Duits perk. Er liggen 133 doden begraven. Het perk met de Duitse graven bevindt zich in de korte zijde van de L-vormige begraafplaats.

Locre No. 10 Cemetery.

Foto Sjef Dirks.

Loker lag bijna de hele oorlog op een relatief veilige afstand van het front. Tijdens het Duitse lenteoffensief viel het dorp op 25 april in Duitse handen. Tijdens de daarop volgende week werd het tot driemaal toe door de Fransen en de Duitsers heroverd tot het uiteindelijk na hevige gevechten begin juli definitief door de Fransen werd ingenomen.

Locre No. 10 Cemetery.

Foto Sjef Dirks.

Het St.-Antoniusklooster was ingericht als medische post (Casualty Clearing Station) om de talrijke gewonden op te vangen. De begraafplaats werd door de Fransen in het voorjaar van 1918 gestart. Na de oorlog werden de Franse graven naar andere begraafplaatsen overgebracht en werden Engelse en Duitse slachtoffers die in de omgeving van Loker gesneuveld waren hier begraven.

Locre No. 10 Cemetery.

Foto Sjef Dirks.

Er liggen nu 58 Engelsen (waaronder 14 die niet geïdentificeerd konden worden). In het Duitse perk liggen 75 doden waarvan slechts 3 konden geïdentificeerd worden. Zij liggen verzameld onder 9 grafzerken. Voor 3 Engelsen werden Special Memorials opgericht omdat hun graven niet meer gevonden werden en men aanneemt dat ze zich onder de niet geïdentificeerde graven bevinden.

Locre No. 10 Cemetery.

Foto Sjef Dirks.

Locre No. 10 Cemetery, Dikkebusstraat, Heuvelland (West-Vlaanderen)