Lijssenthoek military cemetery

Het "Lijssenthoek military cemetery" in Poperinge is de grootste hospitaalbegraafplaats. Voor bijna iedere dag van de oorlog is er wel een soldatengraf. Lijssenthoek wordt in de volksmond ook wel het "Remi cemetery" genoemd naar de voornaam van de boer die op de hoeve achter de begraafplaats woonde.

Lijssenthoek military cemetery.

Foto Sjef Dirks.

Lijssenthoek Military Cemetery ligt in de Belgische stad Poperinge. De begraafplaats werd ontworpen door Reginald Blomfield, met Arthur Hutton als uitvoerend architect. Het is na Tyne Cot Cemetery de grootste Engelse begraafplaats in de Westhoek en telt meer dan 10.700 graven verspreid over 35 perken op een oppervlakte van ongeveer 4 ha. De begraafplaats is ommuurd en heeft een poortgebouw met twee zijgebouwen. Kort voorbij de ingang staat de Stone of Remembrance. Het Cross of Sacrifice staat in de oostelijke hoek.

Bezoekerscentrum Lijssenthoek.

Foto Sjef Dirks.

In 2012 werd een nieuw bezoekerscentrum ingehuldigd. Door middel van beelden, teksten en media wordt de geschiedenis van de begraafplaats geschetst en voor elke dag van het jaar wordt het verhaal van minstens één slachtoffer verteld.

Lijssenthoek military cemetery.

Foto Sjef Dirks.

De plaats lag tijdens de oorlog op een belangrijke verbindingslijn tussen de basis van de geallieerden en het front van de Ieperboog. Door zijn dichte, maar toch nog veilige ligging van het front werden hier voorzieningen ingericht voor het verzorgen van gewonden.

Lijssenthoek military cemetery.

Foto Sjef Dirks.

De Franse 15ième Hopital d'Evacuation gebruikte de plaats het eerst als begraafplaats. Vanaf juni 1915 richtten de Britten hier een veldhospitaal (Casualty Clearing Stations of C.C.S.) in; later in de oorlog werden dit er vier met een bezetting tot 4000 bedden. In het voorjaar van 1918 trok men de veldhospitalen een tijdje terug en werden deze vervangen door een Britse en Franse veldambulance, omdat men vreesde dat de ze tijdens het Duitse lenteoffensief te dicht bij het front zouden komen te liggen. Daarna keerden de veldhospitalen nog terug. Tegen het einde van de oorlog was de begraafplaats de grootste Engelse begraafplaats in België geworden; door bijzettingen werd Tyne Cot Cemetery later nog groter.

Lijssenthoek military cemetery.

Foto Sjef Dirks.

Na de oorlog werden 24 Engelse veldgraven overgebracht uit de omgeving van Poperinge. In 1981 voegde men nog 17 graven toe afkomstig van het kerkhof van Sint-Denijs.

Lijssenthoek military cemetery.

Foto Sjef Dirks.

De begraafplaats telt ongeveer 9900 graven van het Gemenebest, waarvan 24 niet geïdentificeerd konden worden. Daaronder zijn er 7366 Engelsen, 1058 Canadezen, 1131 Australiërs, 291 Nieuw-Zeelanders, 28 Zuid-Afrikanen, 3 Indiërs en 35 Chinezen van het Chinese Labour Corps (zij overleden in 1919, meestal als gevolg van de Spaanse griep). Er liggen ook 658 Franse en 223 Duitse soldaten, die respectievelijk onder de typische Franse grafkruisen en Duitse rechthoekige graftekens zijn begraven. Elf van hen konden niet meer geïdentificeerd worden. Met uitzondering van drie werden alle Amerikanen ontgraven. Er werden ook 8 Special Memorials opgericht voor soldaten waarvan men denkt dat ze zich onder de naamloze graven bevinden.

Lijssenthoek military cemetery.

Foto Sjef Dirks.

Lijssenthoek military cemetery, Boescheepseweg, Poperinge.