Canada Farm cemetery

Canada Farm Cemetery ligt in het Belgische dorp Elverdinge, een deelgemeente van Ieper. Ze ligt 2,5 km ten westen van het dorpscentrum. De begraafplaats is ontworpen door Sir Reginald Blomfield met medewerking van Arthur Hutton. Het terrein heeft de vorm van een spie met afgeronde hoeken en een oppervlakte van ongeveer 3400 m2 en is omgeven door een bakstenen muur. Het Cross of Sacrifice staat aan de straatzijde naast de toegang en de Stone of Remembrance op een verhoogd terras tegen de achterste muur. Er worden 898 Engelsen en 9 Canadezen herdacht.

Canada Farm cemetery

Archief Sjef Dirks.

De begraafplaats werd gestart bij het begin van de Tweede Slag om Mesen, de zogenaamde Mijnenslag, in juni 1917 en zou gebruikt worden tot het einde van de Derde Slag om Ieper in oktober 1917. Veel gewonden van deze veldslag werden overgebracht naar een dichtbijgelegen boerderij, die door de Engelsen Canada Farm werd genoemd en ingericht was als Casualty Clearing Station (veldhospitaal).

Canada Farm cemetery

Foto Sjef Dirks.

Degenen die aan hun verwondingen bezweken werden hier begraven. De meeste doden waren manschappen van de Royal Artillery (438) en van de Guards Division (144). Na het eindoffensief in 1918 werden nog graven toegevoegd.

Canada Farm cemetery

Foto Sjef Dirks.

Canada Farm Cemetery, Elzendammestraat, Elverdinge.