Ossuaire Kemmelberg

Na de slag om de Kemmelberg worden de Franse gesneuvelden verzameld. Op de Kemmelberg bevindt zich het Ossuaire (Frans voor knekelhuis) Kemmelberg. Het is een massagraf met gesneuvelden uit de Eerste Wereldoorlog. De begraafplaats ligt op de westelijke flank van de Kemmelberg in Loker. Van deze positie heeft men zicht op de nabijgelegen bergen, de Rode-, Zwarte- en Scherpenberg.

Ossuaire Kemmelberg.

Foto Sjef Dirks.

Er worden 5294 Franse doden herdacht. Hiervan zijn er slechts 57 geïdentificeerd waarvan de namen werden gegraveerd in het dodenmonument, een obelisk uit wit natuursteen in het midden van deze begraafplaats met een Gallische haan in top.

Ossuaire Kemmelberg.

Foto Sjef Dirks.

De lichamen werden na de oorlog van het slagveld gehaald en samen in een massagraf begraven, eerst de bekende soldaten en later de onbekende. Volgens getuigen werden er nog stoffelijke resten begraven tot het voorjaar van 1919.

Ossuaire Kemmelberg.

Foto Sjef Dirks.

Het is de grootste Franse militaire begraafplaats in België, en telt zo'n 1000 gesneuvelden meer dan de begraafplaats Saint-Charles de Potyze in Ieper. De begraafplaats heeft een driehoekig grondplan en bestaat uit vier massagraven. Centraal staat een witte natuurstenen obelisk met gedenkplaten.

Ossuaire Kemmelberg.

Foto Sjef Dirks.

Een Belgische en Franse vlag wapperen gebroederlijk naast elkaar.

Kemmelberg.

Foto Sjef Dirks.

De aanleg van de begraafplaats begon na het eind van de oorlog.

Kemmelberg.

Foto Sjef Dirks.

Het "Monument Aux Soldats Français", ook wel bekend als "Den Engel" staat 170 meter hoger. Een 17 meter hoge obelisk ter nagedachtenis van de vele soldaten van de 32ste Franse Divisie die sneuvelden tijdens de Slag om de Kemmelberg in april 1918.