Iers Vredespark

"The Island of Ireland Peace Park" of gewoon het Ierse Vredespark herdenkt alle gevallen Ieren uit de eerste wereldoorlog. Negen kilometer onder Ieper, aan de weg naar de Franse grens en de stad Armentières, de N365, ligt Mesen. Even ten zuiden van het dorp, met grootse vergezichten over het Belgische landschap, ligt dit Ierse Vredespark.

Iers vredespark.

Foto Sjef Dirks.

Het park, waarin een replica van een Ierse ‘ronde toren’ het focuspunt is, werd op 11 november 1998 onthuld door de president van Ierland Mary McAleese in het bijzijn van Koningin Elizabeth II van het Verenigd Koninkrijk en Koning Albert II van België.

Iers vredespark.

Foto Sjef Dirks.

Dit bijzondere monument is toegewijd aan alle Ieren van welke politieke overtuiging of traditie dan ook, die in de eerste wereldoorlog dienst deden en stierven, met name in de drie divisies van het BEF (Britse Expeditieleger) die in Ierland geworven werden: de 36ste Ulster Divisie, de 10de Divisie en de 16de Divisie.

Iers vredespark.

Foto Sjef Dirks.

Ronde torens zijn overal in Ierland te vinden, meestal in de buurt van plaatsen waar vroege Christelijke kloosters gestaan hebben. Verder zijn er drie pilaren in het park waarop de nummers van gevallenen, gewonden en vermiste soldaten van elke divisie vermeld staan. Op negen stenen gedenkplaten, langs het pad naar de toren, staan citaten van Ierse soldaten.

Iers vredespark.

Foto Sjef Dirks.

Iers Vredespark, Armentierssteenweg, Mesen.