Francis Ledwidge

In de buurt van Carrefour des Roses vindt u op loopafstand een monument met een wapperende Ierse vlag. Het groen staat voor de katholieken, het oranje voor de protestanten en het wit voor de vrede. Op die plaats is Francis Ledwidge gedood terwijl hij aan de weg werkte. Eind 1916 werd Ledwidge naar het Vlaamse front gestuurd om er te werken als stratenmaker. De eerste dag van de slag om Passendale kwam hij bij een beschieting in Boezinge op 31 juli 1917 om het leven.

Francis Ledwidge.

Foto Sjef Dirks.

Francis Ledwidge, Iers nationalist, was een oorlogsvrijwilliger en een briljant dichter. Hij werd geboren in Slane, hartje Ierland, in 1887. Als autodidact had hij het, in zijn dichtkunst, over de natuur en het Ierse landschap.

Francis Ledwidge.

Foto Sjef Dirks.

Ledwidge werd geboren in een arm gezin en werkte als boerenknecht, mijnwerker en als stratenmaker. Alhoewel aangetrokken tot het Ierse zelfbewustzijn verkoos hij toch om dienst te nemen in het Engelse leger. Hij werd eerst uitgestuurd naar Turkije om daar uitgeput in de hospitalen van Saloniki en Caïro te belanden. Nadien kwam zijn eerste bundel Songs of the Fields uit.

Francis Ledwidge.

Foto Sjef Dirks.

Bij de gedenktsteen vinden we het gedicht "Soliloquy" en een Nederlandse vertaling. Hij ligt iets verder begraven op het "Artillery Wood Cemetary".