Carrefour des Roses

Stafkaarten duiden de plaats bij het verdwenen café "Het Verzet" aan als de "Carrefour des Roses". Omdat het een rustige sector is besluit de legerleiding om er de 87ste Franse Territoriale en de 45ste Algeijnse divisie te stationeren. De 87ste telt vooral Bretoenen onder haar rangen. Maar dan slaat het noodlot toe. Op 22 april 1915 lanceren de Duitsers hun eerste gasaanval. De Franse soldaten vluchten naar alle kanten. De Duitsers weten het effect van de gasaanval niet uit te buiten wegens gebrek aan mankracht en materieel. Zowel door het gas als door de Duitse aanval vallen er veel slachtoffers.

Carrefour des Roses.

Foto Sjef Dirks.

Op 9 mei 1922 organiseren Bretoenen voor het eerst een bedevaart om de slachtoffers te gedenken in het noodkerkje van Boezinge. De Bretoenen willen uiteindelijk een eigen plek inrchten om hun doden te herdenken. In 1927 wordt een 16de eeuws Bretoens calvariekruis in roze graniet uit Louargat naar Boezinge overgebracht. Op het eigenlijke kruis dat vrij hoog is, hangt een naïef gebeeldhouwde Christusfiguur, op de linkerarm van het kruis staat een vrouwenfiguur en rechts een moeder met kind.
De site wordt in 1929 officieel ingewijd. Domen, menhirs, dennen, brem en heidekruid maken er een klein Bretoens landschap van.

Carrefour des Roses

Foto Sjef Dirks.

Carrefour des Roses, Langemarkseweg, Boezinge.

Een stukje verder vinden we de gedenksteen van Francis Ledwidge