Belgische begraafplaats Houthulst

Houthulst is de bekendste Belgische begraafplaats. Het ligt op de plaats waar de veldslag van 28 september 1918 plaats had.

Belgische begraafplaats Houthulst.

Archief Sjef Dirks.

Slechts een aantal weken van de Wapenstilstand van 11 november verwijderd, begon in Houthulst het bevrijdingsoffensief op 28 september 1918. Het terrein was door de zware regens herschapen tot een modderpoel.

Belgische begraafplaats Houthulst.

Archief Sjef Diirks.

De leiding van het offensief was in handen van Koning Albert I voor de legergroep Vlaanderen, generaal Degoutte voor het 6e Franse leger, generaal Plummer voor het 2e Engelse leger. Maarschalk Foch had de algemene leiding.

Belgische begraafplaats Houthulst.

Foto: Sjef Dirks.

Op 4 mei 1915 trad Italië uit de Triple Alliantie met Oostenrijk en Duitsland en koos dus de zijde van de geallieerden (Frankrijk, Groot-Brittannië en Rusland). Op 7 juli 1915 viel Italië Oostenrijk aan. Er werden Italiaanse soldaten gevangengenomen. Zij werden dan gebruikt als dwangarbeiders in het Duits-Oostenrijks leger. In het bos van Houthulst moesten ze de munitie voor de Duitsers op smalspoorwagonnetjes door het bos slepen. Bij het eindoffensief op 28 september werden ze door de Duitsers in de vuurlinie geplaatst. Ze liggen begraven achteraan het kerkhof van Houthulst in totaal 81 graven.

Belgische begraafplaats Houthulst.

Foto: Sjef Dirks.

In 1923 begon de aanleg van de militaire begraafplaats op het oorspronkelijke slagveld, dat was het einde van de ontmijning en het begin van de herbebossing. De Belgische soldaten die tijdens het eindoffensief sneuvelden, kregen hier een laatste rustplaats. Ze telt in totaal 1907 graven waarvan 1823 Belgische graf- en gedenktekens.