Bedford house cemetery

Bedford House Cemetery is een begraafplaats met gesneuvelden uit de Eerste- en Tweede Wereldoorlog. Het is gelegen in Zillebeke vlak bij Ieper. Ze heeft een oppervlakte van 25.765 m2; en is daarmee één van de grotere Engelse begraafplaatsen rond Ieper. Er liggen 5144 gesneuvelden, waarvan 3011 niet geïdentificeerden.

Bedford house cemetary.

Foto Sjef Dirks.

De begraafplaats is genoemd naar Bedford House of Woodcote House, de naam die de Engelsen gaven aan het voormalige Kasteel Rosendael. Het omwalde kasteel, lag twee kilometer ten zuiden van de Ieperse Rijselpoort. Tijdens de hele duur van de Eerste Wereldoorlog bleef het domein achter het front en kwam dus niet in Duitse handen, maar toch raakte het uiteindelijk vernield door artillerie. De geallieerden gebruikten het landhuis als veldhospitaal en als hoofdkwartier.

Bedford house cemetary.

Foto Sjef Dirks.

Het domein werd gebruikt voor begraafplaats die met de tijd uitgroeide tot een grote begraafplaats, bestaande uit zes enclosures en omringd door een muur. Na de Eerste Wereldoorlog kwamen er 437 graven bij.

Bedford house cemetary.

Foto Sjef Dirks.

Op deze begraafplaats liggen 30 niet-geïdentificeerden. Er zijn twee monumenten: één monument opgedragen aan 24 soldaten van het Verenigd Koninkrijk en een niet-geïdentificeerde Australiër. Het andere monument werd opgedragen aan twee soldaten van het Verenigd Koninkrijk die begraven waren op École de Bienfaisance Cemetery en de Asylum British Cemetery maar wier graf door artillerievuur vernield werd.

Bedford house cemetary.

Foto Sjef Dirks.

Na de Eerste Wereldoorlog werden nog 3.324 gesneuvelden bijgezet waarvan tweederde niet-geïdentificeerden. Allemaal stoffelijke resten die werden teruggevonden op het slagveld en van andere kleinere begraafplaatsen die later werden geruimd.

Bedford house cemetary.

Foto Sjef Dirks.

Het ontwerp is van de Brit Wilfrid Clement von Berg. Hij was tijdens de Eerste Wereldoorlog kapitein bij de Rifle Brigade en ontwierp de plannen van 39 begraafplaatsen voor de Commonwealth War Graves Commission, waaronder de Bedford House Cemetery. De begraafplaats kreeg de uitstraling van een stadspark. Met bomen, struiken, bloemen en vijvers kreeg het een fleurig aanzicht. Midden op de begraafplaats liggen de restanten van de ruïne van kasteel Kerskenshove.

Bedford house cemetary.

Foto Sjef Dirks.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog sneuvelden rond Ieper ook Geallieerde soldaten. Deze zijn bijgezet op bestaande begraafplaatsen zoals de Bus House Cemetery en ook de Bedford House Cemetery. Ze sneuvelden tijdens de verdediging van het kanaal Ieper-Komen eind mei 1940. Dit plot ligt op het hoger gelegen westelijk deel van de begraafplaats.