Begraafplaats Flanders Field

De "Flanders Field American Cemetery and Memorial" begraafplaats is gelegen op de hoek van de Wortegemseweg en de Bosstraat in de Belgische plaats Waregem. Het is de kleinste Amerikaanse begraafplaats in Europa.
De begraafplaats telt 368 zerken die uitgevoerd zijn in wit marmer uit Carrara en ligt in een mooi verzorgd park. Vanaf de ingang leidt een laan naar de 'Memorial Chapel' in het midden van het domein. Links kom je langs de Visitor's Room en rechts langs de vlaggemast, waar dagelijks de Amerikaanse vlag wordt gehesen.

Amerikaanse begraafplaats Flanders Field.

Foto: Sjef Dirks.

Ieder jaar, op de zondag dichtst bij 30 mei, wordt op de begraafplaats de herdenkingsdag Memorial Day gehouden voor de Amerikaanse oorlogsslachtoffers. Op 30 mei 1927 vloog Charles Lindbergh over deze begraafplaats in zijn Spirit of St. Louis om zijn gevallen landgenoten te groeten en 'poppies' over hun graven uit te strooien.

Amerikaanse begraafplaats Flanders Field.

Foto: Sjef Dirks.

De architect van de begraafplaats is Dr. Paul P. Cret uit Philadelphia, Pennsylvania. De begraafplaats werd pas officieel ingehuldigd op 8 augustus 1937.
Op het einde van de kleine laan leiden treden naar de hoek van een verzonken grasplein, met in het midden een indrukwekkende kapel. Bij het betreden van de kapel vindt men de namen van 43 Amerikaanse soldaten, die in een naamloos graf rusten, gebeiteld in rozig getinte marmeren panelen.

Amerikaanse begraafplaats Flanders Field.

Foto: Sjef Dirks.

Soldaten die eerst elders werden begraven, zijn in de jaren na de wapenstilstand plechtig herbegraven op het Flanders Field American Cemetery. De begraafplaats ligt vlak bij de Spitaalsbossen, de plaats waar de meeste Amerikaanse soldaten gesneuveld zijn tijdens de slag aan de Schelde rond 1 november 1918.

Amerikaanse begraafplaats Flanders Field.

Foto: Sjef Dirks.

Van de in totaal 368 grafzerken zijn er 360 graven met Latijnse kruisen en 8 zerken met een davidster. 21 van de 368 graven herbergen de lichamen die niet geïdentificeerd konden worden.

Amerikaanse begraafplaats Flanders Field.

Foto: Sjef Dirks.

Het terrein van de begraafplaats, dat tot het slagveld behoorde, werd ter beschikking gesteld door de Belgische overheid. De Amerikaanse president Barack Obama, die op 26 maart 2014 voor het eerst een bezoek bracht aan België, bezocht samen met de toenmalige premier Elio Di Rupo en koning Filip van België de begraafplaats.