177th Tunnelling Company

R.E. Grave, Railway Wood is een Engelse begraafplaats, gelegen in het Belgische dorp Zillebeke. De begraafplaats ligt op een heuvelrug. Het Cross of Sacrifice geeft de plaats aan waar 1 officier en 11 manschappen van de 177th Tunnelling Company (Royal Engineers) omkwamen tijdens de ondergrondse oorlogvoering tussen november 1915 en augustus 1917. Er staan geen grafzerken. Hun namen en regimenten zijn op de onderzjjde van het Cross of Sacrifice gebeiteld.

Cross of Sacrifice 177th tunneling company.

Foto: Sjef Dirks.

De volgende tekst is erop te lezen: Beneath this spot lie the bodies of an officer, three N.C.O.'s and eight men of or attached to the 177th Tunnelling Company, Royal Engineers, who were killed in action underground during the defence of Ypres between November, 1915 and August, 1917. Het gedenkteken werd ontworpen door A.J.H. Holden.

Cross of Sacrifice 177th tunneling company

Foto: Sjef Dirks.

Het bos achter het kruis werd door de Engelsen "Railway Wood" genoemd, naar de vlakbijgelegen spoorlijn Ieper-Roeselare. De heuvelrug was door het strategisch belang bijna de hele oorlog lang toneel van hevige gevechten, zowel bovengronds als ondergronds. Tot juni 1915 zou de heuvel nog enkele malen van kamp wisselen, waarna de frontlijn tot aan de Derde Slag om Ieper (1917) praktisch onveranderd bleef.
Beide partijen groeven zich in en de gevechten werden vooral ondergronds gevoerd door het graven van tunnels om ondergrondse mijnen onder de stelling van de vijand te plaatsen. In de omgeving zijn nog vele kleine en grotere mijnkraters zichtbaar in het landschap.