Welsh National Memorial Park

Op 16 augustus 2014 huldigde de Welshe First Minister Carwyn Jones tijdens een internationale plechtigheid in Langemark- Poelkapelle het “Welsh National Memorial Park” in. Het project is een initiatief van de werkgroep ” Welsh Memorial in Flanders- Campaign”, in samenwerking met de Welshe regering en het gemeentebestuur van Langemark- Poelkapelle. 100 jaar na het begin van de Eerste Wereldoorlog werd Wales daarmee waarschijnlijk de laatste regio die een nationaal monument op het voormalig slagveld heeft gekregen.

Welsh National Memorial Park

Foto Sjef Dirks

De cromlech (Welsh begrip voor “dolmen”) die als basis van het monument zou dienen, werd opgetrokken in januari 2014. Ondertussen liep in Wales een ontwerpwedstrijd voor het bronzen beeld. Laureaat van deze wedstrijd werd de jonge Welshe kunstenaar Lee Odishow, zijn ontwerp werd op 11 januari 2014 door Eerste Minister Carwyn Jones voorgesteld aan pers en publiek.
Op 7 juli 2014 werd de bronzen draak overgebracht uit Wales en gemonteerd op de cromlech. De provincie West- Vlaanderen zorgde daarop voor een voorlopige aanleg van het terrein die de inhuldiging mogelijk moest maken.

Welsh National Memorial Park

Foto Sjef Dirks

Het monument werd opgetrokken in een “National Welsh Memorial Park” van 30 x 40 meter langs de Boezingestraat, Langemark. De grond werd ter beschikking gesteld door de gemeente Langemark- Poelkapelle, een enthousiaste partner in het project. Het Regionaal Landschap (Provincie West- Vlaanderen) heeft zich geëngageerd voor de landschapsaanleg. Centraal in het park staat een reproductie van een prehistorische dolmen, opgetrokken met stenen geschonken door een Welshe groeve. Daarop werd een rood gekleurde bronzen draak geïnstalleerd (symbool van Wales).

Welsh National Memorial Park

Foto Sjef Dirks

De draak is gericht naar de Steenbeek (het tussenobjectief voor de Welsh op 31 juli 1917) en Passendale, de plaats waar drie maanden later Canadese troepen, met ondersteuning van Welshe en Ierse eenheden op de flank, een einde maakten aan een slag die de geschiedenis zou ingaan als één van de verschrikkelijkste momenten van heel de oorlog.

Welsh National Memorial Park

Foto Sjef Dirks

De werken voor de basis startten in de weken volgend op de eerste spadesteek (18 september 2013) en werden beëindigd op 10 januari 2014.
Het ontwerp van het beeld, sluitstuk van het project, werd door de Welshe en Vlaamse werkgroepen in januari 2014 geselecteerd uit vier maquettes ontworpen door Welshe kunstenaars. De draak werd vervaardigd in Wales door Castle Fine Arts Foundry en begin juli 2014 overgebracht naar Langemark.

Welsh National Memorial Park

Foto Sjef Dirks

Teneinde de toekomst van het monument veilig te stellen is de gemeente Langemark- Poelkapelle eigenaar geworden van het afgewerkte project.