The poppy cenotaph

Kunstsmeden van over de hele wereld kwamen in 2016 samen op de Grote Markt in Ieper om een kunstwerk te creëren, gebaseerd op de Flanders Fields Poppy. Het kreeg de naam "The poppy cenotaph". Elke dag konden kinderen ook zelf poppies smeden. Er werden ook extra bronzen poppies gegoten ten behoeve van het kunstwerk. Nadien werd het kunstwerk geplaatst naast de Duitse Militaire Begraafplaats in Langemark-Poelkapelle.

The poppy cenotaph

Foto Sjef Dirks

Onder impuls van Luc Vandecasteele uit Sint-Eloois-Winkel, lid van de Belgische Ambachtelijke Smedengilde, rijpte het idee om ter gelegenheid van de 100ste verjaardag van WO I een herinneringsmonument te smeden, dit samen met tientallen smeden uit landen die betrokken waren bij die Eerste Wereldoorlog. De Engelse kunstenaar Terence Clark die reeds met zijn "Pillar of Friendship", een imposant metalen kunstwerk heeft neergezet met 300 andere smeden, was meteen bereid om een ontwerp te creëren voor dit project.

The poppy cenotaph

Foto Sjef Dirks

Ook toeristisch zal het de belangstelling aanscherpen voor beide zijden. Duitse bezoekers zullen directer geconfronteerd worden met de herinnering aan de gesneuvelden langs de geallieerde kant en Britse bezoekers op zoek naar dit monument zullen sneller geconfronteerd worden met de Duitse begraafplaats. Per jaar bezoeken nu 250.000 mensen deze site. Zo wordt dit herdenkingsmonument een blijvende herinnering aan dit internationale herdenkingsevenement.

The poppy cenotaph

Foto Sjef Dirks

Het concept is een solide cortenstaalkolom van 7 meter hoog, 2 meter breed en 10 cm dik met bovenaan aan één zijde een poppy, half uit de kolom geplooid als negatief en positief met een diameter van 85 cm. Het is een symbool van een uitgestoken arm uit de loopgracht met een poppy in de hand. Deze kolom staat op een cirkelvormige bolle betonnen sokkel met een diameter van 5 meter. Op de sokkel kwamen honderden metalen gesmede poppies en rond het monument kwamen smeedijzeren panelen die gerangschikt worden in de vorm van de loopgraven. De panelen beelden oorlogstaferelen uit en maken zo een integraal deel uit van het ontwerp.

The poppy cenotaph

Foto Sjef Dirks

Het project richt zich specifiek op kinderen en jongeren. Kinderen werden in het project betrokken doordat er een aantal kunstsmeden zich specifiek bezig houden met het kinderkunstsmeden. Kinderen worden aangemoedigd om een poppy te maken in speciale smeedzones, die worden opengesteld in speciaal afgezette veiligheidszones. Gespecialiseerde smeedinstructeurs zijn hierbij aanwezig voor hulp en uitleg. De kunstsmeden hebben hiermee heel wat ervaring opgebouwd uit vorige smeedevenementen. Zo willen we de kinderen op een actieve manier bewust laten worden van het oorlogsverleden en de lessen die er uit getrokken moeten worden.