Sanctuary Wood museum

Hill 62 ligt even de buiten de gemeente Zillebeke in de Belgische provincie West–Vlaanderen, het is en heuvel en de top ligt op circa 62 meter. De heuvel is bekend uit de Eerste Wereldoorlog. Ondanks de geringe hoogteverschillen was het een goede plaats om als observatiepunt te dienen. De geallieerde troepen konden vanaf hier de Duitse linies overzien.

Sanctuary Wood Museum

Foto Sjef Dirks

De linies in deze omgeving worden bemand door de Canadezen. Op 2 juni 1916 vanaf 8 uur in de ochtend bestookt de Duitse artillerie de Canadezen tot net na het middaguur, daarna worden ondergrondse mijnen tot ontploffing gebracht en volgt de aanval van de Duitse infanterie. De Canadezen worden over een linie van circa 1.200 meter compleet teruggeslagen, vanaf Hill 62 (Duits: Tor Top) tot Mount Sorrel, een stuk zuidwaarts van Hill 62. In totaal weten de Duitsers ruim een halve kilometer terreinwinst te boeken.

Sanctuary Wood Museum

Foto Sjef Dirks

De dag erna, 3 juni, wordt een tegenaanval uitgevoerd. Deze levert nauwelijks terreinwinst op. Enige nut is dat de Canadezen de eigen linies beter kunnen versterken tegen een nieuwe Duitse aanval, welke echter uitblijft.

Sanctuary Wood Museum

Foto Sjef Dirks

Op 13 juni wordt na hevig geallieerd artillerievuur Hill 62 terugveroverd op de Duitsers. Hill 62 is onderdeel van de zogenaamde Hoogte van Wijtschate-Zillebeke waar ook de Helling van Mesen, Helling van Wijtschate en Hill 60 deel van deel van uitmaken.

Sanctuary Wood Museum

Foto Sjef Dirks

Op Hill 62 ligt het Sanctuary Wood Museum, een museum dat diverse gebruiksvoorwerpen uit de Eerste Wereldoorlog tentoongesteld heeft, alsmede een aantal loopgraven en granaatkraters in de naastgelegen tuin. De loopgraven ogen authentiek.

Sanctuary Wood Museum

Foto Sjef Dirks

Sedert 2016 loopt het parcours van de wielerklassieker Gent-Wevelgem over Hill 62. Dit is de derde 'Plugstreet', een onverharde strook die doet herinneren aan de Eerste Wereldoorlog. Sinds 2018 loopt ook de Great War Remembering Race over deze 'Plugstreets'.