Polygon wood cemetery

Polygon Wood Cemetery is een Britse militaire begraafplaats met gesneuvelden uit de Eerste Wereldoorlog, gelegen in de Belgische gemeente Zonnebeke. De begraafplaats werd ontworpen door Charles Holden en ligt 2 km ten zuiden van het centrum van Zonnebeke, vlak bij het Polygoonbos. Het terrein heeft een zeshoekig grondplan met een oppervlakte van 1.780 m2 en wordt omgeven door een natuurstenen muur. Vanaf de straat leidt een pad van 45 m naar de toegang. Dit pad wordt onderbroken door een cirkelvormig terras waarop het Cross of Sacrifice staat.

Polygon wood Cemetery

Foto Sjef Dirks

Er liggen 107 doden begraven: 46 doden uit het Verenigd Koninkrijk (waaronder 17 niet geïdentificeerde), 60 Nieuw-Zeelanders (waarvan 2 niet geïdentificeerde) en 1 Duitser. Voor 3 Nieuw-Zeelanders werden Special Memorials opgericht omdat hun graven niet meer gelokaliseerd konden worden en men vermoedt dat ze onder naamloze grafzerken liggen.

Polygon wood Cemetery

Foto Sjef Dirks

Op 27 juli 2007 was het precies negentig jaar geleden dat de Britse luchtmacht de slag bij Passendale opende met een luchtgevecht waarbij ruim 94 vliegtuigen betrokken waren. Bij deze veldslag, die ruim 100 dagen duurde, verloren ongeveer 500.000 Britse en Duitse troepen het leven – het was een van de bloedigste treffens ooit.
Tijdens die herdenking was Harry Patch aanwezig en legde hij een krans neer voor de slachtoffers. Op zaterdag 27 september 2008 onthulde hij een monument in Langemark op de plaats waar hij had gevochten in 1917 tijdens de aanval op Langemark. Het monument werd door hem persoonlijk gefinancierd ter ere van een hele generatie oorlogsslachtoffers.

Polygon wood Cemetery

Foto Sjef Dirks

Het Polygoonbos was omwille van zijn ligging op de Midden-West-Vlaamse Heuvelrug tijdens de Eerste Wereldoorlog een belangrijk steunpunt van de "Ypres Salient". Tijdens de Eerste Slag om Ieper werd het bos volledig verwoest en bleef het in handen van de Britse troepen tot 2 mei 1915. Na de Tweede Slag om Ieper (eind april 1915) konden de Duitse troepen het bos twee jaar lang behouden en legden er een begraafplaats aan. Tijdens de Derde Slag om Ieper konden Australische divisies in september 1917 de bossen rond Zonnebeke veroveren. Vanaf dat ogenblik werd de Polygon Wood Cemetery aangelegd in de nabijheid van de Duitse militaire begraafplaats. In februari 1918 arriveerden de Nieuw-Zeelanders maar moesten zich tijdens het Duitse lenteoffensief uit het bos terugtrekken. Tijdens het geallieerde eindoffensief werd het op 28 september 1918 heroverd door de 9th (Scottish) Division. De Duitse begraafplaats werd in 1955 ontruimd. Na de wapenstilstand werden nog vele slachtoffers uit de omliggende slagvelden naar het aanpalende Buttes New British Cemetery, Polygon Wood overgebracht. Daar bevinden zich ook het Memorial of the Fifth Australian Division en de Buttes New British Cemetery (N.Z.) Memorial, Polygon Wood.

Polygon wood Cemetery

Foto Sjef Dirks

Op 21 oktober 2004 werd hier een soldaat (John R. Thomson) van het 2nd Bn Gordon Highlanders begraven. Hij was op 4 oktober 1917 gesneuveld en werd samen met de resten van 2 niet geïdentificeerde mannen op 9 september 1998 gevonden.

Polygon Wood Cemetery werd in 2009 beschermd als monument.