Hooge Crater museum

Het Hooge Crater Museum is gelegen in Zillebeke, deelgemeente van Ieper. Ten zuiden ligt de Britse militaire begraafplaats Hooge Crater Cemetary. Rond Ieper ontstond tijdens de Eerste Wereldoorlog de Ieperboog, beter bekend onder de naam Ypres Salient. De stad Ieper werd langs drie kanten belaagd door de Duitsers.

Op 4 februari 2015 stookten Franse soldaten vuren om zich te warmen tegen de vrieskou. Het vuur sloeg over op de gebouwen en het kasteel, dat samen met de waardevolle inboedel in vlammen opging. Vanaf 1915 ging het kasteel en zijn omgeving meermaals over naar de andere partij. Eind mei konden de kasteelruïnes verdedigd worden, begin juni werden ze door de Duitsers bezet. Op 9 augustus kon de Britse Zesde Divisie de krater en het kasteel weer heroveren. Op 6 juni 1916 kwam het kasteel weer in Duitse handen, maar op 31 juli 1917 werd het heroverd door de 8th Division. In april 1918 heroverden de Duitsers opnieuw het kasteel maar op 28 september 1918 heroverde de 9th Scottish en 29th Division het kasteel dat nu tot het einde Eerste Wereldoorlog in hun handen bleef. Het kasteel was totaal verwoest.

Hooge Crater Museum

Foto Sjef Dirks

Gaston de Vinck was begin 1919 al terug in Zillebeke. De streek was dusdanig onherkenbaar dat de baron de restanten van het dorp Geluveld (4 km verderop) zag als zijnde de plaats waar zijn kasteel stond. Hij startte onverwijld met de heropbouw, en overtuigde ook veel Zillebekenaren om terug te komen, en voorzag ook voor hen tijdelijke verblijfsplaatsen
In 1927 liet hij een kapel bouwen op de hoek van de Menenstraat met de Bellewaerdestraat. Het is een bakstenen gebouw van 18 op 8 meter, met zware steunberen versterkt, waartussen cirkelvormige vensters steken. Er is een sierlijke puntgevel met overdekte toegangspoort. Bovenaan werd het familieschild van de familie de Vinck, bestaande uit vijf vinken.
De kapel werd gebouwd tegenover de Hooge Crater Cemetery ter nagedachtenis van de vele gesneuvelde soldaten tijdens de Eerste Wereldoorlog op de slagvelden van het Hooge.

Hooge Crater Museum

Foto Sjef Dirks

In de jaren 1992-1993 werd de kapel en de bijliggende wijkschool gekocht door de familie De Smul - Ceuninck, en werden van verder verval gered door een renovatie. De gerenoveerde kapel huisvest nu het museum, terwijl de vroegere wijkschool nu dienstdoet als themacafé. Het museum 'Hooge Crater' opende voor het eerst zijn deuren op Pasen 1994.
Veel van het materiaal dateert van 1919, net na de oorlog in handen van de familie De Smul, en werd overgedragen van grootvader op kleinzoon. De privé-collecties van twee andere verzamelaars vervolledigen de verzameling.

Hooge Crater Museum

Foto Sjef Dirks

De elkaar aanvullende collecties omvatten enerzijds het wapentuig uit de oorlog 1914-1918 en anderzijds de uniformen en uitrustingen van alle legers die gedurende vier jaar aan het front vochten. Met behulp van levensgrote taferelen probeert men het leven tijdens de Eerste Wereldoorlog zo getrouw mogelijk weer te geven.

Twee blikvangers zijn de originele Ford T ambulance van 1916 en een replica van een Fokker driedekker uit het begin van de oorlog.