Royal engineers 34th divisional engineers

Het gedenkteken herinnert aan de artillerie- en genietroepen van de 34ste Britse divisie en de rol die ze hier speelden tijdens de gevechten van oktober-november 1917 (Derde Slag bij Ieper). Het wil vooral herinneren aan de zware omstandigheden waarin deze artillerie- en genietroepen moesten opereren om de Broenbeek over te steken.

Gedenkteken 34th division engineers

Foto Sjef Dirks

De militaire constructie bij de gedenkzuil is een Duitse mitrailleurspost met 2 schietgaten, die goed gecamoufleerd was door takkenwerk. Ze was net ten noorden van de Broenbeek en achter (ten noorden van) de 'Koekuit-Stellung' geconstrueerd en maakte deel uit van de 'Wilhelm-Stellung'.

Gedenkteken 34th division engineers

Foto Sjef Dirks

Iets meer naar het westen toe lag 'Toten-Waldchen', waar een Duitse begraafplaats was ingericht. Op Britse kaarten sprak men van de 'Broembeek', 'Ney Wood' en 'Ney Cross Roads'. De mitrailleuropening vooraan was gericht op de stijgende helling aan de overkant van de Broenbeek naar 'Cannes Farm' toe. Het was vanaf deze helling dat de '29th Division'de Broenbeek naderde op 16 augustus 1917. De mitrailleuropening aan de rechterkant was evenwijdig gericht met het verloop van de Broenbeek.

Gedenkteken 34th division engineers

Foto Sjef Dirks

De bunker werd in september 1918 ingericht als vooruitgeschoven medische post ('Advanced Dressing Station'), onder leiding van Robert Lawrence, broer van 'Lawrence of Arabia' (T.E. Lawrence, Brits avonturier die in 1916 aan de basis lag van de Arabische opstand tegen het Osmaanse Rijk en die in 1962 vooral bekendheid zou verwerven door de film 'Lawrence of Arabia' van David Lean).
Rechthoekig grasperk afgezet met een haag (beuk), met centraal de gedenkzuil en achteraan de Duitse bunker. De toegang vooraan bestaat uit twee paaltjes uit witte natuursteen.

Gedenkteken 34th division engineers

Foto Sjef Dirks

De gedenkzuil staat op een breed platform uit witte natuursteen en een bovenaan geprofileerde sokkel. De zuil is vierkant, versmalt naar boven toe en heeft een piramidaal afgewerkte top. Vooraan op de zuil: kenteken van de '34th British Division' (dambordpatroon), 'To the glory of God and in memory of the officers, warrant and non commissioned officers and men of the artillery and engineers of the 34th British Division who fought near this spot October-November 1917', op de linkerkant het kenteken van de 'Royal Engineers' met 'Honi soit qui mal y pense'; op de rechterkant het kenteken van de 'Royal Artillery' met 'Ubique quo fas et gloria ducunt'. Op de sokkel: op de linkerkant 'Royal Engineers', 'Headquarters 34th Divisional Engineers', '207th, 208th and 209th Field Companies', 'Pioneers', '18th Northumberland Fusiliers'; op de rechterkant 'Royal Artillery', 'Headquarters 34th Divisional Artillery', '152nd and 160th Field Artillery Brigades', 'Divisional Ammunition Column', 'V/34 XY and Z/34 TM Batteries'.

Gedenkteken 34th division engineers

Foto Sjef Dirks

De Duitse militaire constructie is vrijstaand en bovengronds gelegen. Het beton is tegen takkenwerk gegoten en onder meer verstevigd met dwarsliggers en ronde bewapeningsijzers. De zuidwestelijke hoek is deels vernield door een inslag.

Gedenkteken 34th division engineers

Foto Sjef Dirks

De constructie bevat een deuropening aan de westelijke kant en een schietgat aan de oostelijke en zuidelijke kant. Binnenin bestaat de constructie vermoedelijk uit een brede gang, die toegang verschaft tot 2 ruimtes. In het plafond van de gang zijn twee openingen zichtbaar. De muren binnenin zijn gegoten tegen een houten bekisting.