Harry Patch

Henry John (Harry) Patch is geboren op 17 juni 1898 te Wells (Somerset) en is gestorven op 25 juli 2009. Hij was toen 111 jaar en de oudste man van Europa en tevens een van de laatste nog levende Britse veteranen uit de Eerste Wereldoorlog.

De gedenksteen van Harry Patch

Foto Sjef Dirks

Harry Patch vocht op negentienjarige leeftijd mee in de slag bij Passendale (ook wel bekend als de Derde Slag om Ieper). Hij was als dienstplichtige opgeroepen om mee te vechten met de lichte infanterie. Tijdens deze slag raakte hij zwaargewond door een aanval van de Duitse artillerie.

De gedenksteen van Harry Patch

Foto Sjef Dirks

Op 27 juli 2007 was het precies negentig jaar geleden dat de Britse luchtmacht de slag bij Passendale opende met een luchtgevecht waarbij ruim 94 vliegtuigen betrokken waren. Bij deze veldslag, die ruim 100 dagen duurde, verloren ongeveer 500.000 Britse en Duitse troepen het leven – het was een van de bloedigste treffens ooit.
Tijdens die herdenking was Harry Patch aanwezig en legde hij een krans neer voor de slachtoffers. Op zaterdag 27 september 2008 onthulde hij een monument in Langemark op de plaats waar hij had gevochten in 1917 tijdens de aanval op Langemark. Het monument werd door hem persoonlijk gefinancierd ter ere van een hele generatie oorlogsslachtoffers.

Op de site van Harry Patch.

Foto Sjef Dirks

Op zondag 28 september 2008 bezocht hij het Talbot House in Poperinge, waar hij in datzelfde jaar verbleven had. Om 20.00 uur woonde Patch de "Last Post" onder de Menenpoort bij. Hij werd door het publiek met een applaus ontvangen. Op de noordelijke trap van diezelfde Menenpoort legde hij een krans neer. Tijdens de plechtigheid sprak Patch de volgende woorden tot het publiek:

Always remember both sides of the line.

De gedenksteen van Harry Patch

Foto Sjef Dirks

Op 11 november 2008, precies negentig jaar na het einde van de Eerste Wereldoorlog, nam hij deel aan een ceremonie in Londen, samen met medeveteranen Henry Allingham en Bill Stone (beiden zijn inmiddels ook overleden). Hij legde daar ook een krans neer.

Harry Patch tijdens de ceremonie in Londen.

Archief Sjef Dirks

Hij woonde tot zijn dood in een verpleegtehuis te Wells in Somerset. Op zijn sterfdatum was hij 111 jaar, 1 maand, 1 week en 1 dag oud.

Informatiezuil van Harry Patch

Foto Sjef Dirks

De gedenksteen van Harry Patch is te vinden aan de Melkweg bij het waterspaarbekken van Steenbeek, Langemark-Poelkapelle.