Sanctuary Wood cemetery

Sanctuary Wood Cemetery is gelegen in het Belgische dorp Zillebeke. De begraafplaats ligt anderhalve kilometer ten oosten van het dorpscentrum, op een hellend terrein nabij Hill 62. Ze werd ontworpen door Edwin Lutyens.
De begraafplaats is omgeven door een natuurstenen muur en de toegang bestaat uit een poortgebouw met een loggia. Centraal op het terrein staat de Stone of Remembrance en in de zuidwestelijke hoek het Cross of Sacrifice.

Sanctuary Wood Cemetery

Foto Sjef Dirks.

Sanctuary Wood is één van de grotere bossen van Zillebeke. Het bos kreeg haar naam in november 1914 toen het gebruikt werd door troepen achter de frontlijn. Het werd niet beschoten tot de nacht van 13 op 14 november 1914. Er werd gevochten in september 1915 en het was het middelpunt van de slag om Mount Sorrel (2 - 13 juni 1916) toen de 3rd Canadian Division hevig werd aangevallen en teruggedreven.
Het grootste deel van het verloren terrein werd later herwonnen door de 1st Canadian Division. Er waren drie Britse begraafplaatsen in Sanctuary Wood voor juni 1916. Deze werden aangelegd in de periode mei-augustus 1915. Twee bevonden zich aan het westelijk eind van het bos, de derde was in een deel dat gehakt werd meer naar het oosten.
De drie begraafplaatsen werden compleet vernield tijdens de slag om Mount Sorrel. Sporen van de tweede begraafplaats werden teruggevonden en deze maken de kern van de huidige begraafplaats uit.

Sanctuary Wood Cemetery

Foto Sjef Dirks.

Er worden 1990 doden herdacht, waarvan 1353 niet meer geïdentificeerd konden worden.

Sanctuary Wood Cemetery, Canadalaan, Zillebeke.