Hill 62

Hill 62 is een heuvel en ligt even de buiten de gemeente Zillebeke. De top ligt op circa 62 meter. Het is een goede plaats om als observatiepunt te dienen. De geallieerde troepen konden vanaf hier de Duitse linies overzien. De linies in deze omgeving werden bemand door de Canadezen.

Hill 62.

Foto Sjef Dirks.

Op 2 juni 1916 vanaf 8 uur in de ochtend bestookt de Duitse artillerie de Canadezen tot net na het middaguur, daarna worden ondergrondse mijnen tot ontploffing gebracht en volgt de aanval van de Duitse infanterie. De Canadezen worden over een linie van circa 1.200 meter compleet teruggeslagen. In totaal weten de Duitsers ruim een halve kilometer terreinwinst te boeken.

Hill 62.

Foto Sjef Dirks.

De dag erna, 3 juni, wordt een tegenaanval uitgevoerd. Deze levert nauwelijks terreinwinst op. Enige nut is dat de Canadezen de eigen linies beter kunnen versterken tegen een nieuwe Duitse aanval, welke echter uitblijft. Op 13 juni wordt na hevig geallieerd artillerievuur Hill 62 terugveroverd op de Duitsers.

Hill 62.

Foto Sjef Dirks.

Op Hill 62 is een mooi Canadees gedenkteken gesitueerd ter herinnering van de vele Canadezen die hier sneuvelden.

Hill 62.

Foto Sjef Dirks.

Hill 62 is onderdeel van de zogenaamde Hoogte van Wijtschate-Zillebeke waar ook de Helling van Mesen, Helling van Wijtschate en Hill 60 deel van uitmaken. De hoogte is van strategisch belang. Ze biedt het grote voordeel van een goede observatie. De artillerie kan beter gericht worden en aanvallers zijn in het nadeel, omdat men bergop moet.

Hill 62.

Foto Sjef Dirks.

De heuvel biedt en prachtig panorama op Ieper en geeft hiermede meteen het strategische belang van deze heuvel aan.