Essex Farm Cemetery

Essex Farm Cemetery is een Engelse militaire begraafplaats, gelegen langs het kanaal Ieper-IJzer, net buiten Ieper in het dorp Boezinge. Ze werd ontworpen door Reginald Blomfield en wordt onderhouden door de Commonwealth War Graves Commission. In de noordwesthoek staat het Cross of Sacrifice en aan de oostzijde de Stone of Remembrance. Aansluitend aan de begraafplaats ligt de kanaalsite John McCrae. Ruim een halve kilometer zuidelijker ligt Duhallow A.D.S. Cemetery en ruim een halve kilometer noordelijker ligt Bard Cottage Cemetery, die eveneens nabij de Diksmuidseweg en het kanaal liggen.

Obelisk van de 49th West Riding Division.

Foto Sjef Dirks.

Tijdens de oorlog lag vlak bij de locatie een boerderij die de Britten "Essex Farm" noemden. De plaats lag dicht bij de frontlijn, die zich een paar kilometer ten oosten van het Ieperleekanaal bevond. In het voorjaar van 1915 werd de plaats als verbandpost gebruikt. In die periode werden hier de eerste gesneuvelden begraven die vielen bij de Tweede Slag om Ieper. Ook later in het jaar en tot oktober 1917 werden graven bijgezet.

Obelisk van de 49th West Riding Division.

Foto Sjef Dirks.

Op de begraafplaats liggen verschillende doden van de 49th. West Riding Division. Voor deze divisie werd op de kanaalberm aan de oostkant van de begraafplaats een obelisk opgericht.

Essex Farm Cemetary.

Foto Sjef Dirks

Er worden 1204 doden herdacht, waarvan 104 die niet meer geïdentificeerd konden worden.