Demarcatiepalen

Op diverse plaatsen in België en Frankrijk, tot aan de Zwitserse grens, vind je "demarcatiepalen". Dit zijn granieten gedenkstenen. Ze werden tussen 1921 en 1927 geplaatst. 22 in België, en 96 in Frankrijk. De palen in België zijn een meter hoog en ze werden geplaatst op initiatief van de Touring club.

Zuidschote. Demarcatiepaal generaal Lotzstraat.

Foto Sjef Dirks.

Ze geven aan tot waar de Duitsers het verst oprukten. Bovenop de stenen paal wordt meestal een helm afgebeeld en de zijkanten vermelden de tekst in drie talen.

Hier werd de overweldiger tot staan gebracht
Here the invader was brought to a standstill
Ici fut arrêté l'envahisseur

Deze zin werd dikwijls door de Duitsers tijdens de Tweede Wereldoorlog weggekapt. Er staan nog 19 dergelijke palen in de Westhoek soms op de hoek van de straat soms aan de rand van een veld.


Zuidschote. Demarcatiepaal generaal Lotzstraat.

Foto Sjef Dirks.

In België bestaan er drie soorten palen: het Belgische type met een Belgische adrianhelm (herkenbaar aan een leeuwenkop), het Franse type met een Franse adrianhelm (herkenbaar aan RF) en een Britse variant met een Britse brodiehelm. De helmen rusten op een lauwerkrans, waarop de locatie van frontsector wordt vermeld, zoals Verdun, Dixmude en Ypres.

Zuidschote. Demarcatiepaal generaal Lotzstraat.

Foto Sjef Dirks.

Welke paal werd geplaatst (in België) is afhankelijk van de nationaliteit van de troepen die de Duitse opmars wisten te stuiten: aan de IJzerfront dus meestal de Belgen, in de Ieperboog de Britten en in Frankrijk de Fransen.