Coxyde Military Cemetery

Coxyde Military Cemetery is een Britse militaire begraafplaats met gesneuvelden uit de eerste en tweede wereldoorlog. Het is te vinden in de Belgische gemeente Koksijde. Het dorp Koksijde lag tijdens de Eerste Wereldoorlog op een relatief veilige afstand van zo'n 10 km achter het front.

Coxyde Military Cemetery.

Foto Sjef Dirks.

De begraafplaats was oorspronkelijk door de Fransen aangelegd. De Britse doden, omgekomen tijdens de Britse bezetting van de sector Nieuwpoort in de periode juni – november 1917, moesten er vooral 's nachts begraven worden. De Fransen keerden in december 1917 terug naar de sector Nieuwpoort en namen de begraafplaats opnieuw in gebruik. In 1918 werden hier ook Britse doden van de zeemacht uit basissen bij Duinkerke begraven. Het werd de belangrijkste Britse begraafplaats in de omgeving.

Coxyde Military Cemetery.

Foto Sjef Dirks.

Het dorp werd als rustplaats voor de troepen gebruikt en nu en dan door de artillerie beschoten. Na de oorlog werden nog 54 Britse doden naar hier overgebracht uit geïsoleerde graven en uit kleinere begraafplaatsen in de omgeving: Furnes Road British Cemetery Coxyde en Oosthoek Military Cemetery Adinkerke. De Franse graven werden na de oorlog verwijderd en de Franse doden werden elders begraven.

Coxyde Military Cemetery.

Foto Sjef Dirks.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de begraafplaats opnieuw gebruikt. Hier werden Britse militairen begraven, die vielen tijdens ‘Operatie Dynamo’ in mei – juni 1940. Ook werden er 45 militairen van de luchtmacht begraven, die vooral in 1944 door Duitse jachtvliegtuigen of luchtafweer werden neergehaald.

Coxyde Military Cemetery.

Foto Sjef Dirks.

De definitieve begraafplaats werd ontworpen door Edwin Lutyens. Het terrein heeft een vierhoekig grondplan met een oppervlakte van 7.750 m2;. Het bevindt zich op 100 m van de straat en is bereikbaar via een lang graspad.

Coxyde Military Cemetery.

Foto Sjef Dirks.

Bij de ingang staan twee natuurstenen pijlers, met links en rechts een schuilhuisje. Vlak achter de ingang staat de Stone of Remembrance. Achteraan bevindt zich het Cross of Sacrifice.

Coxyde Military Cemetery.

Foto Sjef Dirks.

Er worden 1.672 doden herdacht, waarvan 1.517 sneuvelden in de eerste wereldoorlog en 155 in de tweede wereldoorlog.

Coxyde Military Cemetery.

Foto Sjef Dirks.

De begraafplaats is gelegen langs de Robert Vandammestraat, op ca. 800m ten noordwesten van de kerk van Koksijde-Dorp. Het dienstgebouw van de begraafplaats heeft het adres Robert Vandammestraat 92. Vlakbij bevindt zich een militair domein. De begraafplaats wordt grotendeels omgeven door bos en duinen.

Monument van het 6de Franse regiment Territorial.

Archief Sjef Dirks.

In de gemeente Koksijde was een monument opgericht voor de verrichtingen in de Eerste Wereldoorlog van het 6de Franse regiment Territorial. Het monument stond op een zijweg van de huidige Robert Vandammestraat.
Het monument is verdwenen tijdens de Tweede Wereldoorlog voor de uitbreiding van het vliegveld door de Duitsers. Opschriften en de namen van de Franse soldaten die op dit gedenkteken vermeld waren zijn helaas niet bekend.

Het monument bestaat helaas niet meer.