Bayernwald

Bayernwald ligt op de heuvelrug ten noorden van Wijtschate. Voor de oorlog ligt hier het Croonaertbos op een hoogte van 40 meter. Het wordt al vlug een belangrijke strategische positie.

Bayernwald.

Foto Sjef Dirks.

Het biedt een goed uitzicht op het oorlogsfront en op de nabijgelegen stad leper. In november 1914 strijden Duitse en Franse troepen hevig om het bezit ervan.

Bayernwald.

Foto Sjef Dirks.

De Duitsers veroveren het gebied en bouwen het in 1915 en 1916 uit tot een groot verdedigingswerk met loopgraven en schuilplaatsen. Alle geallieerde aanvallen worden in de kiem gesmoord.

Bayernwald.

Foto Sjef Dirks.

Op 11 plaatsen graven de Engelsen diep onder de grond tunnels onder de Duitse stellingen op de heuvelrug van Wijtschate-Mesen. De Duitsers bouwen metersdiepe luisterschachten om die ondergrondse werken van de Engelsen beter te kunnen volgen.

Bayernwald.

Foto Sjef Dirks.

Twee van die schachten zijn nu nog op deze site te zien. De Engelsen veroverden het complex in 1917 nadat ze 500.000 kg TNT lieten ontploffen die ze via tunnels onder de heuvel hadden geplaatst.

Bayernwald.

Foto Sjef Dirks.

De huidige loopgraven zijn gereconstrueerd op basis van archeologisch én historisch onderzoek. Wat nu overblijft vormt slechts 10 % van de oorspronkelijke site tijdens de oorlog. Bayernwald is de enige Duitse oorlogssite in Vlaanderen met 300 meter loopgraven, 4 bunkers en 2 mijnschachten.

Bayernwald.

Foto Sjef Dirks.

Om Bayernwald te bezoeken dienen bezoekers zich eerst aan te melden in het Toeristisch bureau te Kemmel.

Bayernwald, Voormezelestraat, Wijtschate.