Tyne Cot Cemetery

Tyne Cot Cemetery is een van de grootste Engelse militaire begraafplaatsen. Het ligt vlak in de buurt van het plaatsje Passendale in België. Tijdens de Derde Slag bij Ieper in 1917, ook wel de slag om Passendale genoemd, vielen tienduizenden gewonden en doden. Oorspronkelijk was Tyne Cot een versterkte positie van de Duitsers.

Cross of Sacrifice

Foto Sjef Dirks.

Australische troepen richten in 1917 een eerste hulppost in. Er ontstond al snel een kleine begraafplaats. Tussen 1919 en 1921 brachten gespecialiseerde eenheden hier vanuit de omliggende velden de gesneuvelden samen. Slechts 3800 zijn van naam bekend.

Poort Tyne Cot cemetary

Foto Sjef Dirks.

De begraafplaats met de "Missing Memorial" werd ontworpen door Sir Herbert Baker en in 1927 onthuld. 11.956 soldaten van het Gemenebest en ook enkele Duitse gesneuvelden liggen hier begraven. Op de muur achteraan de begraafplaats staan de namen gegrift van 34.957 vermiste soldaten. Zij sneuvelden na 15 augusuts 1917.

Noordelijk terras.

Foto Sjef Dirks.

De overige bijna 55.000 namen van vermisten, gesneuveld tussen augustus 1914 en 15 augustus 1917, staan vermeld op de muren van de Menenpoort in Ieper. De Menenpoort was niet groot genoeg om alle vermisten te vermelden.

Rondgang.

Foto Sjef Dirks.

De uniforme grafstenen gehouwen uit witte Portlandsteen, het grote stenen kruis met een bronzen zwaard (Cross of Sacrifice) en het grote stenen altaar (de Stone of Remembrance) zijn erg indrukwekkend.
Het Cross of Sacrifice werd op vraag van de Engelse koning George V bovenop de veroverde Duitse bunker gebouwd.

Zuidelijk terras.

Foto Sjef Dirks.

De begraafplaats is een open Cemetery, dat wil zeggen dat er nog stoffelijke resten uit de omringende slagvelden kunnen worden bijgezet.

Ansichtkaarten Tyne Cot Cemetery en memorial.

Archief Sjef Dirks.

Tyne Cot Cemetery is gelegen aan de Tynestraat te Passendale.