Talbot House

Tijdens de Eerste Wereldoorlog, bevond Poperinge zich op een paar kilometer afstand achter de frontlinie van de stijd rondom Ieper. Het Britse leger palmt de kleine, rustige stad in, als het kloppende hart van haar oorlogsmachine. Zeer snel, werd Poperinge een 24-uurs metropool. In 1917 werden ongeveer 250.000 mensen ingekwartierd in de omgeving. Op 11 december 1915 opende aalmoezenier Philip Clayton in het centrum van deze levendige stad, een 'soldaten' huis.

Talbot House Poperinge.

Foto Sjef Dirks

Het grote huis van de Coevoet familie werd omgetoverd tot "Every Man's Club", waar alle soldaten welkom zijn, ongeacht rang. Op voorstel van kolonel Reginald May, en ondanks het protest van de senior leger aalmoezenier Neville Talbot, kreeg het Huis de naam 'Talbot House'. De naam herdenkt Gilbert Talbot, de jongere broer van Neville, die sneuvelde op 30 juli 1915.

Talbot House, de Engelse tuin.

Foto Sjef Dirks.

Drie jaar lang vonden de 'Tommy's' in Talbot House een alternatief voor het 'liederlijke' leven in de stad. Voor honderdduizenden, werd deze plaats 'een thuis ver van huis', waar ze een klein beetje menselijkheid, rust en vrede vonden.

Zolderkapel "The upper room".

Foto Sjef Dirks.

De unieke sfeer van het huis is ook terug te vinden op de zolderkapel "The upper room".

Talbot House 50 jaar.

Archief Sjef Dirks.

Talbot House, Gasthuisstraat 43, 8970 Poperinge.