Menenpoort

De Menenpoort is het bekendste Common- wealth-oorlogsgedenkteken in België. De poort werd nog tijdens de oorlog op Londense tekentafels ontworpen door Sir Reginald Blomfeld.

Menenpoort.

Archief Sjef Dirks.

Het oorlogsgedenkteken werd gebouwd op de plaats van de oude Menenpoort. Langs deze weg trokken de troepen naar het front richting Menen.

Menenpoort.

Archief Sjef Dirks.

In 1927 werd de Menenpoort onthuld. De stenen panelen dragen de namen van 54.896 soldaten uit de "Salient" die als vermist werden opgegeven en dus vielen tussen augustus 1914 en 15 augustus 1917.

Menenpoort zijaanzicht

Foto Sjef Dirks

De Menenpoort kon niet alle namen dragen. Zij die als vermist werden opgegeven vanaf 16 augustus 1917 tot het einde van de oorlog, staan gebeiteld op de stenen tafels op het Tyne Cot Cemetery in Passendale. Het zijn meer dan 34.000 namen.

Namengalerij Menenpoort

Foto Sjef Dirks.

Elke avond om 8 uur vindt een diep ontroerende plechtigheid plaats onder de grote boog van de Menenpoort: het verkeer stopt en klaroenblazers van de brandweer blazen "The Last Post".
De ceremonie starte in 1928 en de klaroenblazers hebben sindsdien trouw de Last Post geblazen. Tijdens de Duitse bezetting van 1940 - 1944 werd het blazen van de last Post verboden. Brookwood Barracks in Engeland nam de ceremonie tijdens de oorlog over, maar de traditie werd onmiddellijk hersteld op de eerste dag na de bevrijding in september 1944. De ceremonie wordt bijgewoond door een groot aantal toeschouwers. The Last Post blijft een unieke en ontroerende ervaring.

Menenpoort. Foto Sjef Dirks.

Ansichtkaarten uit het verleden van De Menenpoort.

Archief Sjef Dirks.

De Last Post vindt dagelijks om 20.00 uur onder de Menenpoort plaats.

Last Post