Duitse begraafplaats Langemark

Duitse begraafplaatsen zijn in tegenstelling tot de Engelse begraafplaatsen somber van karakter. Het "Deutscher Soldatenfriedhof" in Langemark doet daar niet voor onder. Desalniettemin zijn de Duitse begraafplaatsen, zoals ook de Duitse begraafplaats Vladslo (zie Käthe Kollwitz), zeer aangrijpend.

Duitse begraafplaats Langemark.

Foto Sjef Dirks.

Achter de toegangspoort van "Het Deutscher Soldatenfriedhof" liggen ruim 44.000 soldaten begraven, waarvan een kleine 25.000 in een massagraf. Op dit kerkhof liggen ook 3.000 cadetten en studenten-vrijwilligers begraven. In oktober 1914 vielen zij tijdens de eerste Slag bij Ieper. Daarom wordt dit kerkhof ook wel het "Studentenfriedhof" genoemd.

Duitse begraafplaats Langemark met de beeldengroep

Foto Sjef Dirks.

De vier bronzen levensgrote soldatenfiguren achteraan op begraafplaats van de Münchense beeldhouwer Emil Krieger onderstrepen nog eens de sfeer van deze begraafplaats. De beeldengroep zou Krieger in 1956 gemaakt hebben, met de uitbreiding en herinrichting van de begraafplaats. Een foto van een begrafenis van een militair van het Rheinishen Reserve Infanterieregiment 258 in Bouillonville (Lorraine, Frankrijk) zou Emil Krieger geïnspireerd hebben voor zijn beeldengroep.

Beeldengroep van Emil Krieger.

Foto Sjef Dirks.

Met neergeslagen ogen en de helm in de hand brengen zij een laatste eerbetoon aan de gesneuvelden. De uitvoering is zeer sober.

Drie betonnen bunkers op Langemark.

Foto: Sjef Dirks.

De begraafplaats bestaat uit twee delen. Op de Alter Friedhof, het lagere gedeelte, liggen 10.143 doden waarvan 3.836 niet-geidentificeerden. Op de Einbettungsfriedhof Nord, die wat hoger ligt achter drie betonnen bunkers die deel uitmaakten van de Langemark-linie, liggen 9.475 soldaten begraven.
Vooraan bij de ingang ligt het Kameradengrab, een massagraf van 24.917 soldaten waarvan 7977 niet-geidentificeerden.