Käthe Kollwitz, Vladslo

Käthe Kollwitz is een bekende Duitse beeldhouwster en tekenares. Zij wordt in juli 1867 in Pruisen geboren in het toenmailige Köningsberg als Käthe Schmidt. Zij was in 1891 gehuwd met de arts Karl Kollwitz. Beiden zijn sterk sociaal bewogen. Ze was moeder van twee zonen Hans en Peter. Hans Kollwitz wordt in 1892 geboren en Peter Kollwitz in 1896. Reeds vroeg openbaarde zich Käthes tekentalent.

Käthe Kollwitz

Na haar huwelijk in 1891 vestigde zij zich met haar man, Karl Kollwitz, in een arbeidersbuurt te Berlijn, waar Karl zijn medische praktijk had om armen te verzorgen. Gegrepen door de sociale noden en de verbondenheid tussen moeder en kind, maakte zij deze tot onderwerp van haar prenten.

De begroeting

In 1904 vertrok ze naar Parijs waar ze een opleiding in de beeldhouwkunst volgde. In de oorlogsjaren 1914-1918 begon zij te beeldhouwen. Op 22 oktober 1914 stierf haar zoon Peter Kollwitz, die musketier in het Duitse leger was, bij een aanval op Diksmuide in België. In april 1915 begon Käthe aan de uitwerking van de eerste plannen voor een gedenksteen voor het graf van haar zoon Peter. Zij doet er jaren over. Op 23 juli 1931 werd 'Het treurende ouderpaar' geplaatst op het Roggeveld tussen Zarren en Esen, nabij Diksmuide. In 1956 werd Peter, samen met 1538 kameraden, naar het Praetbos in Vladslo overgebracht.

Duitse begraafplaats Vladslo.

Foto Sjef Dirks.

Op hetzelfde moment verhuisde ook het beeldhouwwerk om daar, bij zijn graf te worden opgesteld. Käthe geeft hierin gestalte aan het grenzeloos verdriet dat de oorlog haar berokkende. Een dubbelbeeld van uitzonderlijk hoog kunstgehalte, eenvoudig van conceptie en daardoor zeer aangrijpend. De vader, Peters eigen vader, neerblikkend op de duizenden graven, waaronder dat van zijn zoon, in het onmiddellijk bereik van zijn ogen. De moeder, Käthe Kollwitz zelf, voorovergebogen, één en al verdriet en liefde. De kunstenares wilde in dit werk niet alleen de moeder van Peter zijn, maar van allen die met hem aan het IJzerfront de dood vonden.

Treurend ouderpaar.

Foto Sjef Dirks.

Op 22 april 1945 stierf Käthe Kollwitz in Moritzburg op 77-jarige leeftijd. In Koekelare is een museum met werk van haar ingericht.


Käthe Kollwitz museum, Koekelare, BelgiŽ

Foto Sjef Dirks.

Käthe Kollwitz museum,

Sint-Maartensplein 15-B
8680 Koekelare, België

Voorbeelden van het werk van Käthe Kollwitz.

Archief Sjef Dirks.

Beim Suchen

Aufruhr

Guillotine

Gretchen

Aus dem Weberaufstand

Weiter

Zur Waffenkammer

Ueberfahren

Die Geschwister

Mutter und Kind

Arbeitslos

Tod und Weib