John McCrae

John McCrae

Luitenant-kolonel John Alexander McCrae (30 november 1872-28 januari 1918) was een Canadese dichter, arts, auteur, kunstenaar en soldaat tijdens de Eerste Wereldoorlog en chirurg tijdens de slag om Ieper.
Hij is vooral bekend door het schrijven van de beroemde oorlogs gedicht: In Flanders Fields . In Flanders Fields werd voor het eerst gepubliceerd in Engelse Punch tijdschrift in december 1915. Binnen enkele maanden, symboliseerde dit gedicht de offers van allen die vochten in de Eerste Wereldoorlog. Het gedicht is nog steeds een onderdeel van Remembrance Day plechtigheden in Canada en andere landen over de hele wereld.

Medische hulppost John McCrae.

Foto Sjef Dirks.

Op 28 januari 1918, op 45-jarige leeftijd, terwijl hij commandant was van drie Canadeese veldhospitalen in Boulogne, stierf McCrae aan longontsteking. Hij werd begraven met vele onderscheidingen in de Commonwealth War Graves Commission deel van het Wimereux Cemetery, op slechts een paar kilometer van de kust van Boulogne.

In Flanders fields
In Flanders fields the poppies blow
Between the crosses, row on row
That mark our place; and in the sky
The larks, still bravely singing, fly
Scarce heard amid the guns below.
We are the dead. Short days ago
We lived, felt dawn, saw sunset glow
Loved, and were loved, and now we lie
In Flanders fields.
Take up our quarrel with the foe: To you from failing hands we throw
The torch; be yours to hold it high.
If ye break faith with us who die
We shall not sleep, though poppies grow
In Flanders fields.

De klaprozen, zoals vermeld in het gedicht, groeiden in overvloed in Vlaanderen waar oorlogsslachtoffers begraven werden en werden zo een symbool van Remembrance Day.

Herdenkingsmonument John McCrae,

Foto: Sjef Dirks.

Ook op de begraafplaats Essex Farm cemetery is het herdenkingsmonument voor John McCrae te vinden. Op dit monument staat zijn gedicht "In Flanders Fields" vermeld, dat hij hier zou hebben geschreven.

Medische hulppost John McCrae kunt u vinden bij Essex Farm Cemetery, grondgebied Boezinge via N369 lang het kanaal, nabij Ieper.